Svaka čast: Osječani se samoorganiziraju, prikupljaju i šalju pomoć stradalima u Jablanicu



Skupini osječkih humanitaraca, već dobro poznatoj sugrađanima, nije dugo trebalo da prepoznaju nužnost organiziranja još jedne akcije za pomoć unesrećenima. Tek što su iz Bosne i Hercegovine stigle potresne slike i snimke poplava koje su, nažalost, odnijele i ljudske živote – Luka, Tomislav, Goran, Marin… krenuli su poticati Osječane da pomognu nastradalim stanovnicima Jablanice.

Imena ovdje, kažu, zapravo uopće nije bitno isticati nego je bitno okupljati ljude oko humanitarne ideje i brzo djelovati.

U Donjem gradu brzo su napunjena dva kombija koji danas (petak, 11. listopada) rano poslijepodne kreću na odredište, koje je dogovoreno s humanitarcima u Bosni i Hercegovini. Kafići „Dallas“, „Madonna“, „Viva“…, ali i donjogradsko središte gdje smo i fotografirali crveni kombi s natpisom „Skupljanje pomoći za Jablanicu, DGO“ u koji se gotovo više ništa nije moglo ubaciti – bili su punktovi  pripremljeni za ljude dobre volje iz tog kvarta.

Deke, odjeća, obuća, hrana…, za djecu i odrasle, sve je to upućeno onima kojima je poplava odnijela gotovo sve, s uvjerenjem da će se i naći u rukama potrebitih. Uostalom, Osječani se itekako sjećaju onih mračnih mjeseci 1991. i 1992. kad je i ovdje, u granatirani grad dolazila pomoć ljudi s naglašenom empatijom.

Donji grad, međutim, bio je tek dio mnogo šire humanitarne akcije Osječana, koja se osim svih osječkih kvartova proširila i izvan gradskih granica, u naseljima i selima nedaleko Osijeka, pa i nekim baranjskim lokacijama. Ljudskost je još jednom pokazala da nema granica, a humanitarcima, kao i u svim sličnim prethodnim  aktivnostima, u srcima i mislima zauvijek ostaje onaj bezgranično bogat osjećaj značenja pomoći čovjeku u nevolji.

Izvor: Komarilos.com