Saša Matić na Tari gradi ogroman hotel i spa centar usred nacionalnog parka




Pevač Saša Matić jedan je od investitora hotelskog kompleksa na Tari, zbog čega su ga korisnici društvenih mreža nazvali "saučesnikom u uništavanju Tare".

Portal Nova.rs prenosi zvanično saopštenje „Panorama Resort and Spa Tara“ u kojem se navodi da se kompleks nalazi na tri hektara površine i da je okružen nacionalnim parkom. Tvrdi se da se sve radi po ekološkim i građevinskim standardima.

Poznato je da će kompleks imati 250 apartmana, dva velika spa centra na 2.000 metara kvadratnih, teretanu, kafiće, vinski bar, restorane…

Saša Matić je ranije potvrdio za domaće medije da je jedan od investitora, kako je rekao „prelepog kompleksa“.

„Odlučio sam da budem deo ovog projekta zajedno sa svojim menadžerom i par drugara. Moj uslov je bio, pošto sam poznat kao neko ko voli spa centre da to bude najlepši spa centar u našoj zemlji. Jedva čekam da se sve to izgradi i počne sa radom. Projekat vredi 35 miliona evra i biće jedan od najlepših koje poseduje naša zemlja“, rekao je Matić.

Fotografije kompleksa objavljene su na zavaničnoj Instagram stranici, a potom su završile i na društvenoj mreži X na kojoj su korisnici izrazili svoje nezadovoljstvo.

„Pevač Saša Matić jedan od investitora – ajmo da uništimo i Taru“, „Koliki kompleks zgrada? Koliko samo ovo košta? Alavo im sve“, „Aman, bre, idite, ulažite u berzu, sjašite više sa planina“; „Izgleda bolje od Zlatibor“, pisali su komentarima ispod albuma fotografija rizorta.

Na zvaničnoj Instagram stranici „Panorama Tara“ piše da je u toku eksluzivna ponuda stanova jedinstvenog kompleksa.

Nacionalni park Tara muku muči s nelegalnom gradnjom poslednjih godina, a uprava je pozvala državne organe da reaguju protiv investitora tih objekata.

Kako su saopštili prošle nedelje, od novembra 2020. do februara 2021. godine, uprava JP Nacionalni park Tara je registrovala više slučajeva „divlje gradnje“ vikend objekata. Gradnja je nastavljena i pored opomena, a usledile su krivične prijave za šest objekata, od kojih je započeo sudski proces za samo jednu.

„U međuvremenu, evidentirana su 44 nova nelegalna objekta 32 investitora, uglavnom na području Zaovina – Sekulića i Osluše, odnosno na katastarskim opštinama Beserovina, Zaugline i Konjska reka. Zapisnici o nelegalnoj gradnji su predati opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje“, saopštila je uprava tog javnog preduzeća koje upravlja Nacionalnim parkom Tara.

Od 32 investitora, navodi se, 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta.

„Izražena je tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se zaobišle određene procedure i lakše došlo do građevinskih dozvola“, ističu u tom javnom preduzeću.

Izvor: Nova.rs, N1