Preminuo poslednji narodni heroj Jugoslavije



Poslednji narodni heroj Jugoslavije Petar Matić preminuo je 4. oktobra, saopšteno je u Beogradu.

Bio je komadant Sremskog partizanskog odreda u Drugom svetskom ratu, potom i komandant Šeste vojvođanske brigade. Preminuo je u 104. godini.

Petar Matić Dule rođen u Irigu u Sremu 1920. i da je kao dvadesetogodišnjak aktivno radio na podizanju ustanka protiv okupatora.

U njegovoj biografiji stoji da je tokom rata dva puta bio ranjavan u borbama sa nemačkim jedinicama. U maju 1943. postavljen je za komandanta u vojvođanskoj udarnoj brigadi koja je u istočnu Bosnu prebacila 1.100 dobrovoljaca iz Srema i 110 seoskih kola hrane, odeće i sanitetskog materijala.

"Tri stotine kilometara ti su ljudi pješačili od Fruške Gore do bosanskih šuma. Kolonu su pratili brigada i dva bataljona Fruškogorskog odreda. Po tom događaju Veljko Bulajić je snimio i film Veliki transport", objavio je Antifašistički vjesnik.

Za komandanta Šeste vojvođanske udarne brigade postavljen je u aprilu 1944. godine. Posle oslobođenja Beograda završio je Višu vojnu akademiju u Sovjetskom Savezu.

U posleratnoj Jugoslaviji bio je narodni poslanik i član Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Tokom 1988. izabran je za predsednika Saveza udruženja narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) ali je u oktobru te godine smenjen zbog protivljenja politici Slobodana Miloševića, kasnijeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa