Zaječarci očistili i uredili gradsku česmu, zbog akcije stigla kazna 8.000 dinara



Grupa Zaječaraca iz naselja Kotlujevac očistila je prostor oko arteske česme u tom delu grada, postavila kante za smeće i "osvežila" česmu bojama u kojima je već bila. Samo par dana kasnije, jednom od njih, Uglješi Đuričkoviću, inače odborniku opozicije u gradskom parlamentu, uručen je prekršajni nalog kojim mu se određuje kazna od 8.000 dinara zbog učešća u toj akciji.

Uglješa Đuričković za N1 kaže da se grupa meštana naselja Kotlujevac samoorganizovala kako bi očistila prostor oko česme „Tri česme“ koji je bio već duže vreme zapušten i prljav.

„Očistili smo sve, kupili smo i postavili dve korpe pošto već duže vreme korpi nije bilo. Ljudi su doneli sve potrebno, krpe, alat i na kraju smo česmu prefarbali bojama u koje je ona već bila ofarbana pošto se boja prilično skinula“, kaže Đuričković.

On navodi da to nije bila prva akcija sređivanja malih gradskih površina u kojoj su se građani sami organizovali.

„Vlast u Zaječaru je toliko loša, da ne samo što neće da radi, čisti, a taman posla da ulepša sredinu u kojoj Zaječarci žive, nego i svaki pokušaj građana da urade nešto korisno žele u korenu da saseku. Očigledno je da im ne odgovara da građani sami sređuju svoj grad, jer kada se to desi, oni kasnije imaju problem da kupuju kante za smeće. Kada odluče da čiste tada kupuju kante i po deset puta većoj ceni kako bi i na taj način finansijski obezbedili sebe i svoju familiju, sve do šestog kolena“, objašnjava Đuričković.

On navodi da ga i ne čudi što mu je stiglo rešenje da plati kaznu, jer kaže da je „već prekršajno kažnjavan, svaki put bez razloga“.

Kako piše list Danas, iz Komunalne milicije u Zaječaru im je rečeno da oni ne mogu da daju izjave povodom ovog slučaja, dok iz Komunalne inspekcije kažu da su postupili po Odluci grada na osnovu koje je zabranjeno da druga lica rade na česmama.

„Prekršaj je iz člana 6 stav 1 tačka 5, o zaštiti arterskim česmama na teritoriji grada Zaječara“, rekli su kratko za Danas u Komunalnoj inspekciji.

Bez obzira na kaznu, Uglješa Đuričković, odbornik „Zaokreta“ u Skupštini Zaječara poručuje da će građani Zaječara „uređivati svoj grad pošto vlast to nije u stanju da uradi već 20 godina“.

Izvor: N1