Otvaranje Linglonga koji već radi: Samo jedan medij može da snimi pogon



U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu počela je serijska proizvodnja automobilskih guma. Prvi put za pet godina koliko traje izgradnja fabrike Linglong u Zrenjaninu ekipa N1 nalazi se u krugu postrojenja koja se prostire na sto hektara, ali našem mediju nije dozvoljeno da obiđe i snimi pogon, javlja reporteka N1.

Ekipa N1 ranije je imala problema kada je želela da snima ispred kapija ove fabrike. Danas je tu, kako javlja naša reporteka, potpuno drugačija slika.

Proizvodnja guma u Linglongu počela je 2023. godine – tiho, bez kamera i bez pažnje javnosti.

Veliki broj medija, ali u vrlo kontrolisanim uslovima, izveštavao je sa svečanog otvaranja fabrike guma.

Reporterka N1 navodi da, međutim, ni danas naša ekipa neće biti u prilici da obiđe proizvodni pogon, jer kako su objasnili organizatori, nisu imali dovoljno vozila za sve medije, kao i da je za tu priliku i obilazak odabrana agencija Tanjug. Pogon su snimale i kamere Pinka i Informera.

Podsetimo, kamen temeljac za izgradnju fabrike položen je u martu 2019. godine, a prvi rok za završetak radova bio je septembar 2021.

Ti rokovi su više puta probijani. Prvo je to kompanija objašnjavala pandemijom koronavirusa, potom i izbijanjem rata u Ukrajini, da bi potom prestali da objašnjavaju zbog čega se rokovi za završetak radova probijaju.

Reporterka podseća i na svedočenja vijetnamskih radnika koji su govorili o robovskim uslovima života i rada, kao i naših domaćih radnika koji su takođe govorili o zlostavljanju koje su trpeli kao radnici Linglonga.

Projekat od nacionalnog značaja je pratio niz afera i te afere se nisu odnosile samo na radnička prava. Za mnoge je odmah u startu bila sporna subvencija od 76 miliona nepovratnih sredstava koje je kompanija dobila od države u kompletu sa skoro 100 hektara plodne banatske oranice. Suočavala se kompanija i sa nizom krivičnih prijava zbog gradnje bez građevinskih dozvola, ali i zbog kršenja ekoloških procesa.

U danu u kojem se otvara fabrika ne znamo šta se dešava iza tih tri metara visokih zidina kojima je opasan kompleks.

Ono što su novinari uspeli da saznaju je da je proizvodnja guma ovde počela 2023. godine, tiho, bez kamera, bez pažnje javnosti. Mi ne znamo koliko guma se proizvodi, gde se one izvoze, ne znamo kakvi su sada uslovi rada u Linglongu, ne znamo ni kako postrojenje utiče na životnu sredinu, navodi reporterka N1.

Izvor: FoNet, N1