Đorđević odgovorila Brnabić: Stavite prst u sumpornu kiselinu, ako želite da proverite



Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić podelila je na društvenoj mreži X snimak na kojem naučnica Dragana Đorđević objašnjava na kojoj temperaturi će biti sumporna kiselina koju će upotrebljavati Rio Tinto kopajući litijum, gde Brnabić kaže da to nije tačno. Đorđević joj poručuje da "stavi prst u koncentrovanu sumpornu kiselinu na 20 stepeni Celzijusovih i pustite da odstoji", ako želi da proveri, piše Danas.

„Aj da ne budem i ja lenja, nego da pomognem još malo opoziciji koja je toliko ‘zabrinuta’ i sve prati, ali baš ovo nije čula, a nisu ni oni koji su im pisali predlog zakona, a većinu njih je baš mrzelo i da ga pročitaju… Toliko su zainteresovani za životnu sredinu i zdravlje građana“, napisala je Brnabić, prenosi Danas.

Jedna od autorki studije slučaja o uticaju radnji na istraživanju litijuma u dolini Jadra na životnu sredinu Dragana Đorđević, u videu koji je Brnabić podelila, objašnjava da je u početku rekla da će da se radi na 250 stepeni, piše Danas.

Brnabić je dalje u objavi prokomentarisala ove navode, rekavši da se radi o netačnim informacijama.

„Evo, opozicija je podnela Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a da se donese po hitnom postupku. U predlogu zakona, ponavlja se neistina o tome da će se sumporna kiselina tretirati na 250°C, što je i lično Dragana Đorđević demantovala i izvinila se građanima jer je širila dezinformacije“, navodi Brnabić.

Brnabić dalje navodi da je ovakav dokument predat Narodnoj skupštini, sa, kako kaže, dezinformacijama.

Đorđević je rekla da je navode o tome da će se sumporna kiselina tretirati na 250°C iznela jer opozicija “ nije imala podatke šta Rio Tinto planira u Jadru, a onda smo naknadno došli do patentne prijave u kojoj se navodi da će se raditi na 100 stepeni”, piše Danas.

Onda je i dodatno savetovala Brnabić.

„Da se i ja oglasim. Ne savetujem, ali ako želite na svoju odgovornost da proverite, stavite prst u koncetrovanu sumpornu kiselinu na 20 stepeni Celzijusovih i pustite da odstoji. Nakon toga neka nas eksperti Rio Tinta izveste o ishodu. To što nudite proces i na 90 stepeni je užas!”, poručila je Đorđević dodajući da je to predložila da bi se Brnabić uverila kakva je koncentrovana sumporna kiselina i hladna “pošto hoće da nas ubede da je na 90 stepeni Celzijusovih super”, piše Danas.

Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka razjasnila je ranije danas da je u predlogu zakona ostala izjava Dragane Đorđević, jer je predlog pisan pre dva meseca, kada su imali upravo takve informacije.

„Sam predlog zakona je pisan pre dva meseca, Dragana Đorđević je ispravila tu informaciju, videli smo pre neki dan. Ja zaista nisam želela da povlačim predlog, kako bih pustila novi. Ja jesam citirala Draganu Đorđević u obrazloženju, ali u tom istom obrazloženju postoje druge činjenice koje pokazuju zašto bi iskopavanje jadarita devastiralo biodiverzitete. da li je na određenoj temperaturu zagrevanje kiseline, to se može podvesti pod tehničku grešku“, pojasnila je Nestorović.

Na pitanje da li je ipak bilo bolje da su ispravili tu informaciju nego da se sad osporava ceo rad, Nestorović kaže:

„Ja sam tada citirala Draganu Đorđević, to je tada bila validna informacija, a poslanici nisu sručni, mi smo citirali naučnicu i ukoliko je to netačna informacija, treba je ispraviti tokom govora. Ovo obrazloženje se ne zasniva samo na tvrdnji Dragane Đorđević, već i drugih stručnjaka. Postoje mnogo bitnije stvari od temperature sumporne kiseline“.

Izvor: Danas, N1