Napad na studente u Novom Sadu: Bacili eksplozivnu napravu, u koškanju povređeno dvoje studenata



Aktivista neformalne grupe STAV Branislav Đorđević izjavio je da su dvoje njegovih kolega povređeni u jutrošnjem koškanju na ulazu u zgradu Rektorata u Novom Sadu i dodao da je pre toga bačena i eksplozivna naprava koja, na sreću nikog nije povredila.

„Kada smo došli videli smo da je 15 ljudi unutra sa masakama koji nose akreditacije, što se ispostavilo da je kao neka studentska konferencija u Rektoratu za sajber bezbednost šta ti ja znam, neki izmišljen događaj…I negde pola sata dok smo mi bili ovde primetili smo tri momka iza bedema. Dve koleginice i kolega otišli su da vide šta se dešava. Oni su u tom trenutku bacili neku eksplozivnu napravu. Ne znamo da li je bila šok bomba, topovski udar ili nešto treće pošto nije puklo kao petarda“, izjavio je Branislav Đorđević, a prenosi 021.rs.

„To je eksplodiralo, mi smo gledali šta se dešava i odjednom se pojavljuje sve više obezbeđenja da bi na kraju kulminiralo posle 45 minuta gde njih 15 spolja pokušava da uđe i njih 15 iznutra nas izgurava sa vrata“, dodaje Đorđević.

Objašnjava da su studenti stojali na vratima s namerom da ne puste nikog da uđe u Rektorat.

„Oni su nas bacili sa klupe, krenuli nasilno da ulaze mi smo pokušali da to sprečimo. U tom momentu je neko Milu da li nekim predmetom nogom ili nečim jako udario u nogu. Kolegi Srđanu je je jedan koji se predstavio kao organizator konferencije izbio telefon i udario ga. Tu je bio prisutan policajac koji je pokušavao njih da smiri da nas ne napadaju“, navodi student iz grupe STAV.

Policija je na licu mesta i legitimiše studente, dok je studentima Mili Pajić i Srđanu Đuriću ukazana hitna pomoć na licu mesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar.

Dvojica mladića su u međuvremenu stala prekoputa Rektorata i raširila transparent „Ustaški STAV“. Kako kažu studenti, oni drže transparent i snimaju okupljene, a policija koja je prisutna sve ignoriše.

„Direktno legitimizuju fizičko nasilje, koje može da se desi, odnosno koje se već desilo. Još je fascinantnije to što je ovde šest pripadnika policije koji ne reaguju, ignorišu ih. Policija ne reaguje iako smo joj rekli da nas time direktno targetiraju“, rekao je za 021.rs student Dejan Bagarić.

Podsećamo, oko 8 časova trebalo bi da počnu izbori za Studentski parlament Filozofskom fakultetu.

Studenti iz grupe STAV okupili su se rano jutros ispred Rektorata kako bi ponovo sprečili glasanje.

Inače, studenti STAV-a letos su blokirali Rektorat, kako bi sprečili održavanje izbora, jer smatraju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi. Tokom dvonedeljnog protesta studenti su na zgradu Rektorata okačili transparente kojima su kritikovali rektora Dejana Madića, a moto blokade je glasio „Jedna lista nije izbor“.

STAV je do sada tri puta blokirao održavanje izbora u zgradi Filozofskog fakulteta i podneo disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića – zbog fizičkog nasilja.

Aleksandar Gajić takođe je fizički nasrtao na kolege tokom blokade izbora.

Pokret slobodnih građana je ranije saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Izvor: 021.rs. N1