Marsenić o dolasku Vučića na sednicu o litijumu: Da cirkus bude potpun, doći će glavni ideolog



Predrag Marsenić u ime Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS), govoreći o spremnosti opozicije da traži zasebnu sednicu Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i sednici o eksploataciji litijuma, kaže da postoji saglasnost svih opozicionih stranaka, ali da nije siguran da li će sednice o litijumu biti, jer se vlasti ne može verovati. Komentarišući izjavu Brnabić da će se potruditi da na sednicu dođe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da to nije potrebno, ali da veruje da će on, kao "vrhunski stručnjak", svakako doći.

„Imamo 86 potpisa. Imamo saglasnost svih stranaka opozicije i svih poslaničkih grupa opozicije. To je veoma dobro. Da li će biti sednice? Nisam siguran. Njima se ne može verovati. Toliko puta su nas izgrali. A i da je bude, znamo kako će to izgledati. Mislim da je bolje da vlast održi tu sednicu, da pričamo u parlamentu o tome. Treba da pokažemo i preuzmemo odgovornost. Poenta je da ne možemo stajati po strani i gledati kao da se ništa ne dešava. Većina naroda je za to da iskopavanja litijuma ne bude“, navodi Marsenić, komentarišući potencijalnu sednicu o eksploataciji litijuma.

„Civilizacija može bez litijuma, ali ne može bez vode“

Komentarišući izjavu predsednika stranke Miloša Jovanovića, koji je rekao da je „na političarima da vode političke procese, svaka čast udruženjima građana, ali na političarima je da stanu ispred svih“ i pitanje N1 da li to znači da Jovanović sumnja da udruženja mogu sama da iznesu borbu, Marsenić kaže: „Niti mi kao političari pojedinačno možemo sami to da uradimo, niti oni mogu sami. Zato imamo dobru saradnju, razgovaramo. Niko ne misli da treba da preuzmemo proteste. Na nama je da reagujemo. Ulice su poslednje rešenje, treba prvo ići kroz institucije“.

Osvrnuo se i na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila, koji je rekao da je svako protivljenje iskopavanju litijuma, protivljenje Srbije Zapadu.

„Znači, mi da bismo se pridružili EU moramo da se odreknemo svih naših crvenih linija, da predamo Kosovo, da predamo Nedeljice… gde je tome kraj?“, pita se on.

Na izjave Ane Brnabić, koja je rekla da „opozicija ne zna o čemu govori“, gost N1 kaže da je sve to u stilu Srpske napredne stranke.

„Oni od svega prave cirkus. Mislim da gotovo nigde u Evropi ne postoji slučaj da se vlast prema opoziciji odnosi na ovakav način. Iskopavanje litijuma nije dobra stvar za Srbiju. Zamislite civiliziaciju, svet bez litijuma. Mislim da lako to možemo da zamislimo. A, da li možete civilizaciju i svet bez vode? Ne možete. Čista i pijaća voda je osnova da bi ljudi postojali, ako to nemate, šta će vam litijum“, navodi za N1.

„Vučić je ‘vrhunski stručnjak'“

Brnabić je i rekla da će se potruditi da na sednicu dođe Vučić, a Marsenić smatra da je to nepotrebno, ali da će svakako doći.

„Mislim da nije. Ali svakako, on će doći, jer on je taj vrhunski stručnjak koji zna sve. On sve zna, on je neverovatan čovek. Zna i palačinke da napravi, ali ih ne pravi na Kosovu i Metohiji, već na sigurnoj udaljenosti od KiM. Očekujem ono što se svaki put desilo u skupštini, a to je cirkus. Oni nisu pokazali da mogu drugačije. Da cirkus bude potpun, doći će i glavni ideolog cirkusa Aleksandar Vučić“, dodaje.

Marsenić kaže da se opozicija slaže u ključnim stvarima – da je politika Aleksandra Vučića po pitanju KiM doživela potpuni krah, da je Kurti veliki problem, da Srbi na KiM imaju ozbiljan problem i da mora da im se pomogne.

Komentarišući posebnu sednicu o stanju na Kosovu, rekao je da se do precizne formulacije nije došlo, ali da će opozicione partije pružiti podršku, iako se razlikuju po pitanju odnosa prema Zapadu.

„Trudimo se da se posebna sednica ne shvati kao poziv na rat. Nikome nije do rata, niko ne želi da ratuje. Kad god stavite priču oko Kosova, priča se da se želi da ratuje. Vlast koliko god nije za rat, ne možemo da kažemo da nikada nećemo ratovati. To je opasno za državu – vojska postoji da bi odvratila, a ne da bi ratovala“, ističe sagovornik N1.

Izvor: N1