Marko Vidojković: Monina jaja



Marko Vidojković, kolumna za ''Danas''

Dobri, večno mladi, Toma Mona izvukao je zlatnu kašiku iz usta i otisnuo se u beli svet. Prošlogodišnji zadatak za ovog simpatičnog mladića bio je da pojede Vučićev parizer i ostane živ, a zadatak za ovu godinu su jaja.

Kakva jaja? Bilo kakva. Mladi Mona trebalo je da se suoči sa jajima, jer se to do sada, po svoj prilici, nije desilo, makar ne na ovakav način, eventualno kroz pohovanu prepelicu ili šnenokle s indijskim oraščićem i anisom.

Dakle, jaje. Jajastog je oblika i jede se. Ali, kako? I koliko to uopšte košta? Naš mladi junak iznenadio se silno kada je shvatio da jedno jaje, u objektu u kom ga je presrelo, košta jedanaest dinara.

Pa jedanaest dinara je nemoguće pronaći, pošto nam je inflacija pojela upotrebu metalnog novca! Eto koliko je to mala suma!

Toma Mona je, sav radostan, požurio da sa nama podeli sudbinu svog jajeta, preciznije jajeta koje košta jedanaest dinara.

Toliko je jeftino da mi je glupo da kupim samo jedno, pomislio je. Ono mora imati drugara! Tako je Toma Mona stigao do količnika od jedan puta dva, jednako dva jajeta, a neki bi rekli i jaja.

Dva puta jedanaest, svaki vrsni ekonomista poput Mone to zna, u zbiru daju dvadeset i dva! Dvadeset i dva puta trideset jednako je, samo da se konsultujem s digitronom – 660 dinara! Toliko od prekjuče košta vaša mesečna potrošačka korpa.

Zlobnici su odmah zakevtali na šta to liči, dva jajeta na dan, pa neka su i Monina! Od toga može eventualno da se dobije napad žuči. Neka Mona jede dva jaja dnevno pa da mu vidimo beonjače kroz dve nedelje. Molim vas, smirite se.

Dok je Toma Mona imao srećno detinjstvo, jer je Mona sponzorisala mnoge zabavne TV programe tokom devedesetih, a i docnije, mi nismo. On ne može da zna sa čime ukombinovati dva jajeta da bi se preživeo dan, ali je ispravno procenio da može.

Mi zato znamo. Dva jaja na oko i pseće govance. Ovaj specijalitet darovaće vam ne samo salmonelu, već i ešerihiju koli, odnosno uštedu u kućnom budžetu, jer nekoliko dana, a možda i večno nećete jesti posle tog ukusnog obroka.

Dalje, dva kuvana jaja i pečurke iz parkića. Osim što je reč o ukusnom i gotovo besplatnom jelu, reč je i o vrcavoj igri, zbog toga što prosečan čitalac „Danasa“ neće moći da prepozna koja pečurka je hranljiva, koja će mu otvoriti treće oko, a koja vrata ka ništavilu.

Iju, kraj teksta, a tek sam počeo. Dva jaja benedikt sa ukradenom ratkapnom od audija 80, pa poširana jaja i pacov iz vašeg ulaza, obogaćen mišomorom. Onda dva pržena jaja i spržena trava.

Pa isečeni nokti, u pohu od dva jaja i kućne prašine. Izbor je beskrajan.

Hvala Tomi Moni što nam je rešio višegodišnji egzistencijalni problem.

Očekujemo da nam u najskorijoj budućnosti princ društvenog blagostanja reši i higijenske probleme, tako što će nam javiti da se možemo kupati u bari i mazati lice pred spavanje blatom.