Licemerno ono što smo čuli na otvaranju Linglonga, fabrika nije “čudo” nego čudovište



“Čini mi se da je predsednik napravio lapsus jer to što je video, svakako ne može biti “čudo”, nego samo čudovište”, izjavio je Ivan Živkov iz Građanskog preokreta, komentarišući otvaranje nove fabrike Linglonga kojem je prisustvovao i Aleksandar Vučić. Dodao je da se ne može steći uvid o tome koliki je uticaj fabrike na životnu sredinu, kao i da podneto četiri tužbe protiv vlasti u Srbiji "koje izdaju dozvole Linglongu da gradi nešto protivzakonito".

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu danas je počela serijska proizvodnja automobilskih guma. Gradnja fabrike je počela u martu 2019. godine.

“Ovo je jedan kompleksan problem. Tu su problemi i u vezi sa nepoštovanjem propisa izgradnje i u oblasti ekologije, a i činjena su krivična dela gradnje bez građevinske dozvole. Vaša reporterka je podsetila da smo na gradilištu zaticali strane radnike bez ličnih dokumenata, sa ograničenom slobodom kretanja, u nehumanim uslovima”, rekao je za N1 Ivan Živkov.

On je dodao da je “sve što je pratilo izgradnju fabrike Linglong bilo negativno”.

“Zaista je licemerno ono što smo danas čuli na otvaranju, sve te lepe želje, sve to što je rekao direktor kompanije da namerava da postigne u Srbiji, da bude odgovorna kompanija, da imaju zelenu agendu, da sarađuju sa lokalnom zajednicom”, rekao je Živkov.

Dodao je da su nadležni “sve to mogli da pokažu od 2019. godine”, ali da su pokazali “sve suprotno”.

“Čini mi se i da je predsednik Srbije napravio lapsus jer to što je danas video svakako ne može biti čudo, nego samo čudovište”, naveo je Živkov.

Četiri tužbe protiv grada Zrenjanina i pokrajinskih sekretarijata

Građanski preokret je između ostalog podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam zbog ponovljene odluke da kineskom investitoru dozvoli izgradnju skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni utiacaja na životnu sredinu.

“Ne treba zapadati u zamku baveći se pojedinačnim pitanjima. To je pravno pitanje. To je inače četvrta tužba protiv organa vlasti, dakle nije tužba protiv Linglonga. Dakle, mi podnosimo tužbe protiv grada Zrenjanina i pokrajinskih sekretarijata koji izdaju dozvole Linglongu da gradi nešto protivzakonito. Problem je što Upravni sud ne rešava predmete iz 2020. i 2022. godine, koji su se ticali tada građenih objekata“, rekao je Živkov.

Objasnio je da su skladišta neopasnog otpada „samo poslednji deo te kineske strategije koju sprovode gde god mogu“.

„Srbija im to dozvoljava – da ogroman projekat predstave kao niz manjih projekata i onda…se ne može steći uvid o tome koliki je celokupan uticaj te fabrike na životnu sredinu. Tako da ovu tužbu treba shvatiti kao kontinuiranu borbu da dobijemo informacije koliki je celokupan uticaj fabrike Linglong na životnu sredinu“, kazao je Živkov.

Dodao je da je Linglong dolazi iz indistrijski najzagađenije zemlje na svetu.

“Pre nego što su oni ovde došli, predsednik Srbije je rekao da to rade jer imaju problem sa zagađenjem i da žele da se toga reše u svojoj zemlji”, rekao je za N1 Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.

Izvor: N1