Kasiri i kasirke u prodavnicama stoje, a ne moraju: Apel sindikata – obezbediti stolice



Da li je rad za kasom u prodavnici istovetan radu na fabričkoj traci? Kad je gužva, sličnosti itekako ima. Ali da li za razliku od radnika kojima je stajanje u opisu radnog mesta i kasiri i kasirke u vašoj najbližoj prodavnici moraju da stoje?

Da ih pitate kako su – umorno, rekao bi veliki broj radnika u srpskim prodavnicama. Za kasom često nema mesta ni da se prodavac okrene, a ne da se postavi stolica za koju bi radnici mogli da sednu, već smene od osam sati uglavnom provode na nogama.

Iako smo razgovarali sa desetinama radnika raznih maloprodajnih objekata, niko od njih nije želeo da o celodnevnom stajanju govori pred kamerama. U razgovoru sa njima prepoznaje se šablon — u pitanju su mahom stariji ljudi koji rade za male plate, a alternativu nemaju, pa zato biraju da ćute. A noge, kažu, bole pa bole.

U sindikatu kažu – apsurdno je uopšte govoriti o tome da li kasiri i kasirke treba da sede.

„Nema razloga da nemaju stolice za kasom, jer isti posao mogu da obave i stojeći i sedeći. Prosto, ne mogu da verujem da se od toga pravi problem, od nečega što je trivijalna stvar. Treba obezbediti ljudima da sednu kad rade na kasi“, kaže Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine.

Iako se na snimcima mogu videti radnici više trgovinskih lanaca u Srbiji, jedino su u kompaniji Delez, u čijem sastavu su Maxi i Shop & Go prodavnice pristali da govore za N1. Tvrde da su sve veće prodavnice opremljene stolicama – i to ne bilo kakvim, već posebnim, ergonomskim – ali priznaju da problem postoji.

„Nažalost, postoji jedan manji broj prodavnica, to su prodavnice izrazito male kvadrature, gde fizički ne postoji mogućnost da se postavi stolica koju imamo. Tu zaposleni provode manje vremena za kasom, odnosno obavljaju više poslova tog dana, a mi se kao sistem svakako trudimo da pronađemo rešenje i za ove male prodavnice“, navodi Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija u Delez Srbija.

Ipak, i u brojnim supermarketima širom Srbije upadljivo je da prodavci rade stojeći.

„I tu pokušavamo da pronađemo rešenje. Kolege verovatno, iako imaju stolicu, možda im je zaista lakše da ustanu, da pogledaju korpu koja dolazi, da prihvate neki proizvod, ali stolice za kasire postoje na tim pozicijama“, kaže Popović.

U Delezovim većim prodavnicama možda i imaju, ali sa praksom da stolica jednostavno nema ili pravdanjem da je radnicima lakše da stoje mora se prestati istog časa, izričit je predsednik sindikata trgovine.

„Mislim da nije dovoljan argument i da treba postaviti stolice, pa, ako i treba da ustane, nije problem ni da ustane i obavi taj drugi posao koji mu je dat“, izjavio je Radoslav Topalović.

Drugim rečima, da ne zaboravimo da pristojnost nalaže da onima koji nam svakog dana požele dobar dan, barem pomislimo da odgovorimo sa – kako ste?

Izvor: N1