Nestvaran gol Jakšića i pobeda Srbije za polufinale Olimpijade



Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Grčku sa 12:11 (3:3, 2:3, 4:2, 2:4), izborila je plasman u polufinale, a gol odluke je postigao Nikola Jakšić sa zvukom sirene.

Veličanstvena Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara. Nikola Jakšić je golom u psolednjem sekundu sa deset metara sprečio peterce, doneo je pravdu jer je Srbija zaslužila da savlada favorizovanu Grčku, najbolju ekipu druge grupe. Taj šut je nagradio fantastičnu partiju Mandića, sjajne odbrane Filipovića, igru ekipe u kojoj nije bilo padova, u kojoj se čekala šansa koja je stigla u šutu i golu koji će biti u istoriji srpskog vaterpola. Srbija je u borbi za medalju. U polufinalu će rival biti SAD.

Potpuno ravnopravna je bila igra u prvoj četvrtini. Srpski vaterpolisti su nalazili način i snagu da tri minimalna vođstva Grčke anuliraju. Posle gola Papanikolaua u prvom napadu, odigrana je poznata akcija u kojoj je Dedović zaradio po ko zna koji put na turniu peterac. Siguarn je bio Mandić. Vlahopulos je zatim majstorski iznenadio i odbranu i Filipovića ali je izjednačenje sa igračem više doneo odličnim udarcem Viktor Rašović. Na žalost skrivio je peterac kojeg je realzovao Funtulis. Krajem četvrtine Strahinja Rašović je pogodio mrežu za 3:3.

Srbija je bila bolja u drugih osam minuta. Odbrana veoma dobra, Filipović je vezao uspešne akcije. Napad je bio u znaku na ovom takmičenju fenomenalnog Mandića. Sa igračem više je doneo prvu prednost, posle gola Kakarisa, igrača više za 5:4 je realizovao Strahinja Rašović. Još jednom se Grčka vratila preko Papanastasijua. Srbija je uspevala da se odbrani sa igračem manje, a Mandić je trećim golom obezbedio minimalnu prednost pred drugo poluvreme.

Grčka je posle odmora pojačala ritam. Genidunjas je sa igračem više brzo izjednačio. Filipović je odličnim odbranama držao ekipu. Skumpakis je sa ponovo igračem više doneo prednost Grčkoj a posle odbrane sa igračem manje Mandić je četvrtim projektilom izjednačio. Usledio je još po jedan gol sa obe strane, posle Skumpakisa, Viktor Rašović je pogodio za 8:8. U poslednjem napadu u četvrtini Grčka je dobila igrača više, Vlahos je osetio šansu i zatražio tajm aut 44 sekunde pre kraja. Nije bilo odbrane Skumapkis je postao junak, trećim golom u četvrtini vratio plus jedan Grčkoj a Ćuk je iz daljine u samom finišu zatresao stativu. Grčka je pred završni deo imala prednost 9:8.

Briljantni Viktor Rašović je postigao treći gol za 9:9 sa igračem više. Ponovo je Grčka imala prednost posle pogotka Kilasa. Nije bilo gotovo. Mandić je pronašao Vica za novo izjednačenje. Počeo je rat živaca. Na 2,47 do kraja Stevanović je zatražio tajm aut. I pogodak, veličanstveni Mandić za 11:10 2,33 do kraja. Grčka je dobila brojčanu prednost i Genidunjas je bio neprecizan. Propustila je Srbija igrača više. Nije bilo gola ali se srpski tim odbranio na drugoj strani. Viktor Rašović 22 sekunde pre kraja pogadja prečku. Vlahos je zatražio tajm aut. I Zerdevas je krenuo u napad.

Vlahopulos je šest sekundi pre kraja izjednačio. Ali peteraca nije bilo, nije jer je Nikola Jakšić sa deset metara ispalio metak u grčko srce, u prečku od koje se lopta odbila iza gol linije.

Izvor: Sportklub