Hrvatska je u finalu! Barakude srušile Mađare, za zlato će se boriti protiv Srbije



Kakav spektakl, kakva velesila! Hrvatska je u finalu olimpijskog turnira u Parizu nakon još jedne spektakularne pobjede, pala je Mađarska s 9:8 Sedma medalja za Hrvatsku je tu, a hoće li to biti zlatna ili srebrna odlučit će nedjeljni okršaj sa Srbijom u 14 sati.

Vaterpolski ‘El Clasico‘ za prolazak u finale. Drugačije nije ni moglo. Vaterpolske velesile sudarile su se u polufinalu olimpijskog turnira i po tko zna koji put ‘ukrstile koplja‘. Za Barakude zaista nema poštede ni opuštanja. Nisu imali pravo dignuti nogu s gasa nakon sada već opjevane pobjede protiv Španjolske. Poraz od SAD-a natjerao je naše vaterpoliste na puno teži put – preko trnja, do zvijezda?

Oni to već svakako jesu. O kolikoj se konstanti uspjeha radi najbolje svjedoči ono što je po velikoj pobjedi nad Španjolci napravio izbornik Ivica Tucak. Umjesto slavlja i euforije pozvao je na mir! Jer znao je izbornik da ‘potopljena Furija‘ neće vrijediti mnogo ne padne li do kraja turnira još barem jedna pobjeda. A sasvim je jasno, onaj tko pobijedi Španjolsku s pravom se može nazvati glavnim favoritom za zlato.

Nije našima bilo lako. Dominantni su bili Mađari na tribinama. La Defense Arene. Valja priznati kako je to zbilja najljepše zdanje koje smo imali priliku posjetiti u Parizu. Atmosferom iznutra neodoljivo podsjeća na vaterpolski spektakl s Europskog prvenstva u Spaladium Areni. Izvana, srećom po Francuze, ne podsjeća na splitsku arenu...

Krenulo je ‘vatrometom‘. Sijevalo je na sve strane, a golijadu je otvorio Maro Joković. No, uzvratili su Mađari, itekako. Iskoristili su pogreške Barakuda i s tri brza pogotka. Agresivna je bila njihova obrana, teško su naši dolazili do prilika za čisti udarac. Blok, pa greda i Mađari su dobili priliku ‘odlijepiti‘ se na osjetnu prednost.

Ali proradila je hrvatska obrana, Mađari su posustali. U napadu je Loren Fatović još jednom dokazao da se ne libi potegnuti kad god mu se ukaže prilika. S dva gola vratio je rezultata na početak (3:3). Uzvratili su sretno Mađari i to nakon što je Bijač ‘skinuo‘ peterac, no lopta se odbila Vamosu koji nije opet pogriješio.

Kakvu utakmicu je igrao Fatović! Joković je zabio na samom početku, a onda je krenula Lorenova simultanka... Zabio je četiri vezana hrvatska pogotka! Sve dok taj niz nije prekinuo Marko Žuvela ‘bombom‘ za povratak Barakuda u vodstvo (6:5). ‘Post‘, doduše, nije trajao dugo. Zabio je Loren već u sljedećem napadu, opet je iz kuta probio Vogela i Hrvatska je na poluvrijeme otišla s plus dva (7:5).

Popustile su malo ruke u trećoj četvrtini. Ruke i blok su ono što Tucak često naglašava. Traži to od svojih igrača u obrani. Ali kada malko posustane obrana, tu je Bijač! Spustio je ‘roletu‘ i obranio peterac. Hrvatska je zadržala plus dva (9:7) uoči posljednjeg perioda. Moglo je biti i za jedan više, ali pokušaj Jerka Marinića Kragića obranio je Vogel koji je vodio ‘mrtvu trku‘ s Bijačem što se broja obrana tiče.

Pravu dramu gledali smo u završnici utakmice. Dvije minute prije kraja Mađari su dobili priliku poravnati rezultat nakon što je usporio naš napad. Ali kako rekosmo i kako smo vidjeli već stotinu puta prije, kada popusti obrana, Bijač neće! Skinuo je još jedan zicer i ponudio našima novi napad za povratak na plus dva i mirnu završnicu minutu i pol do kraja.

Dugo je trajao zadnji hrvatski napad. Na koncu su bacili loptu Mađarima desetak sekundi do kraja koji nisu uspjeli zabiti i to je bilo to! Hrvatska je izborila finale! Hrvatska će se boriti za olimpijsko zlato protiv Srbije.

Izvor: Slobodna Dalmacija