Fantastična Donna Vekić odjurila u finale i osigurala Hrvatskoj novu medalju



Donna Vekić plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu i tako osigurala Hrvatskoj barem srebrnu medalju! Vekić je u polufinalu za samo 67 minuta igre pobijedila Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu 6:4, 6:0. Protivnica u subotnjem finalu bit će joj 21-godišnja Kineskinja Qinwen Zheng (WTA - 7.), koja je u polufinalu izbacila Igu Swiatek, prvu igračicu svijeta.

Nevjerojatna dominacija nakon nevjerojatne drame

Nakon nevjerojatne drame protiv Marte Kostjuk u četvrtfinalu, ovaj meč bio je čista suprotnost. Vekić je dominirala od početka do kraja, Schmiedlova je pružala dobar otpor u prvom setu, ali u drugom više nije imala nikakve šanse. 28-godišnja Osječanka je projurila do finala i donijela Hrvatskoj prvu povijesnu medalju u ženskom tenisu.

Presudan u prvom setu bio je peti gem, u kojem je Vekić iskoristila svoju prvu break-loptu na meču. Već na idućem servisu Schmiedlove imala je još dvije prilike za break, nije ih realizirala, ali nije ni morala. Slovakinja je bila bezopasna na Donnin servis te ni u jednom trenutku nije uspjela uzeti više od dva poena u gemu. 

A ako je Schmiedlova u prvom setu bila bezopasna, što tek reći za drugi. Vekić ga je fantastičnom igrom riješila za samo 26 minuta sa savršenih 6:0. U cijelom drugom setu Slovakinja je osvojila samo šest poena.

Šesta medalja u povijesti hrvatskog tenisa i prva za tenisačicu

Vekić je tako postala prva hrvatska tenisačica s olimpijskom medaljom, a u subotu ćemo doznati kojeg će ona biti sjaja. Ukupno su hrvatski tenisači dosad osvojili pet medalja, od čega po jedno zlato i srebro te tri bronce. Zlatni su u parovima u Tokiju 2021. bili Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u finalu pobijedili srebrne Marina Čilića i Ivana Dodiga.

Goran Ivanišević je u Barceloni 1992. osvojio broncu u singlu te u paru s Goranom Prpićem. Treću hrvatsku broncu osvojili su Mario Ančić i Ivan Ljubičić u parovima u Ateni 2004. godine. Za Hrvatsku je ovo treća osigurana medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. Ranije je Barbara Matić osvojila zlato u judu, a Miran Maričić broncu u streljaštvu.

Izvor: Index.hr