Donna Vekić nakon drame izborila polufinale Olimpijskih igara



Neviđena, ali stvarno neviđena drama. Izgubili smo nekoliko godina života gledajući ovu završnicu, meč nas je doveo do krajnjih granica. No sada je sve to nebitno, nakon dva sata i 50 minuta Donna Vekić je u polufinalu! Kako je to lijepo reći!

Nakon 2 sata i 59 minuta igre, i kada je već četvrtak naslijedio srijedu, Donna Vekić je nakon velike borbe izborila polufinale Olimpijskih igara protiv Ukrajinke Marte Kostjuk pobjedom 6:4, 2:6, 7:6 (8). Suparnica u polufinalu je Slovakinja Anna Karolína Schmiedlova, 67. igračica na WTA ljestvici, koji je posljednji od tri turnira osvojila još 2018. godine.

Donna je odmah napala, prvi poen njezin, servirala je Marta Kostjuk. I bez izgubljenog poena osvojila prvi gem. "Hrvatska, Hrvatska", čuo s prvi povik s vrha tribine stadiona Philippea Chatriera. Iako je publike bilo manje nego na prethodnom meču (Krajicek i Ram pobijedili su Nadala i Alcaraza), bila je to ugodna atmosfera. I kako je meč odmicao sve bolja. Nije prošlo niti deset minuta tenisa, a Vekić je vodila s 3:0 uz prednost dva oduzeta servisa. Tek je u sljedećem gemu usporila, a tenisačica iz Ukrajinke počela vraćati lopte u teren. Kad god bi rezultat zapinjao s tribina bi se začulo "Donna, Donna" i naša se igračica vraćala u gem. Na kraju ga je i dobila, završila snažnim forhend-winnerom, a njegov značaj podebljala glasnim uzvikom, stisnutom šakom i oštrim pogledom.

U trećem Donninom servis-gemu krenulo je slabije, ali je Osječanka spasila dvije break-lopte i odmah ga završila za vodstvo 5:1. Osmi gem je donio još veće probleme sa servisom, a nakon tih 5:3 je publika, dotad neutralna, počela sve više skandirati u znak podrške 22-godišnjoj Kostjuk. Par minuta kasnije krenuo je i verbalni obračun navijača (ništa ozbiljno, samo nadglasavanje Donna/Marta), a u njemu je Donna vratila svoj "servis-mojo", barem toliko da prvi set okonča sa 6:4 nakon 46 minuta. Možda malo duže nego što smo pomislili nakon 4:0 i 30:0, ali neka… Glavno da je dobila set.

Drugi je krenuo kao i prvi - novim breakom Donne Vekić i vodstvom 1:0. Bilo je sad tu lobova, skraćenih lopti, ali i promašaja zicera (smash). Povela je Vekić i s 2:0, ali u trećem gemu drugog seta svojom pogreškom propustila iskoristiti break-loptu za 3:0. U istom stilu, nažalost, nastavila je u sljedećem gemu u kojem je izgubila svoj servis bez osvojenog poena za 2:2. Igračka kriza se nastavila, bilo je to već 10 izgubljenih bodova od posljednjih 11 i Ukrajinka je prvi put povela, a potom i završila set sa 6:2. Momentum meča se promijenio i u odnosu na početak Marta je igrala kao Donna, a Vekić griješila kao tada Kostjuk. Ukrajinka je i privukla publiku na svoju stranu, a ovacije doživjela plesajući na terenu dok se čekao povratak Donne s podužeg odmora između drugog i odlučujućeg seta.

Završna trećina meča započela je izjednačeno, gem po gem, bez da se ijedna igračica odvajala na veću prednost. Kostjuk je prva imala break-loptu, nije ju iskoristila, a u sljedećem je drama bila na vrhuncu. Vekić se borila kao da joj o tome ovisi i život i nije odustajala sve dok nije četvrtu break-loptu iskoristila za vodstvo 4:3. Mogao je to biti ključni gem za veliku pobjedu, ali na 5:4 je Donna propustila meč-loptu, odservirala duplu pogrešku te je Kostjuk vratila break za 5:5. Slično se dogodilo u sljedeća dva gema, Donnin break, propuštena i druga meč-lopta i uslijedio je tie-break za odluku o olimpijskoj polufinalistici.

Izvor: Jutarnji, Sportske novosti, Index.hr