Aktivista posle hapšenja na protestu: Što imperija više pada, metode su joj sve luđe



Aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević, koji je jedan od trojice uhapšenih aktivista na protestima protiv litijuma u Beogradu, kaže je dovođenje Rio Tinta u Srbiju atentat na sve građane, kao i da ovde vlast koristi nepravdu da bi krojila zakone kojima bi ostvarivala svoju volju. Takođe je rekao da "što imperija više pada, metode su joj sve luđe".

„Ovo su hapšenja slobodne misli. U borbi da litijum ostane u zemlji služićemo se znanjem. Ova vlast se boji znanja…. Zakoni se koriste da se sprovodi nepravda, e mi smo to prevazišli. Nepravda se koristi da kroje zakone, i oni se prekrajaju da budu sluge ekocitnih kompanija, a stručnjaci se ignorišu“, objašnjava aktivista za N1.

Govoreći o stručnjacima koji se ignorišu, napomenuo je stav o Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) o tome kako kopanje litijuma može negativno uticati na životnu sredinu, a koji se ignoriše.

Prokomentario je i posetu predsednika Aleksandra Vučića Malom Zvorniku, rekavši da se tu nije radilo o dijalogu, već monologu.

„Što se tiče dijaloga predsednika sa meštanima, to je pokušaj monogola predsednika sa predsednikom u predsednikovoj glavi“, istakao je naš sagovornik, dodajući da ne veruje Vučićevim rečima da se litijum neće kopati, ukoliko se pokaže da će negativno uticati na živote ljudi.

Dimitrijević je i naveo da se „ekologijom bavi na duhovnom nivou“.

„Pre nego pošumimo zemlju, treba da pošumimo um. Bio sam inspirisan, kolko sam bio zapanjen, kada je Ana Brnabić rekla da je Jadar planina… Ko uništava svoju unuttašnju okolinu, pitanje je kada će pokušati da uništava sve okolo“, dodao je on za N1.

Na pitanje N1 kako je čačanska policija reagovala na njegovo hapšenje, jer dolazi iz ovog grada, rekao je: „Bili su iznenađeni što sam uopšte uhapšen. Smešno im je sve to. Smešan im je navedeni razlog. Znaju dobro da se tu ne radi ni o napadu na novinarku, ni o sendviču, već o pritisku na sve nas“.

U zatvoru je, ipak, uspeo da napiše po neku pesmu. Osvrnuo se i na pretnje smrću naučnom saradniku pri Institutu ekonomskih nauka u Beogradu Aleksandru Matkoviću, rekaviši „Prvo targetirani smo mi, a ne vlastodršci, targetirani su obični ljudi. Atentat na sve nas je dovođenje Rio Tinta ovde. Što imperija vise pada, sve su joj metode luđe. To je simptom ludila“.

Izvor: N1