Zlato i 200.000 evra za Damira Mikeca i Zoranu Arunović



Zorana Arunović i Damir Mikec su olimpijski šampioni u gađanju vazdušnim pištoljem u disciplini miks vazdušni pištolj sa 10 metara. To je prva medalja za Srbiju na Igrama u Parizu.

Posle neverovatne drame srpski strelci su pobedili turski tandem Tarhan Dikec 16:14. U najvećem delu finalu Mikec i Arunović su bili u minusu. Gubili su u jednom trenutku i 8:2.

Međutim, postepeno su se vraćali i u jednom trenutku poveli 12:10. Turci su ipak prvi došli do meč lopte jer su imali 14:12. Ipak srpski strelci su sačuvali prisebnost, dobili su dve poslednje serije i osvojili zlato.

Ovaj uspeh posebno je značajan za Zoranu Arunović kojoj su ovo četvrte igre. Iako je u tih 12 i više godina u samom vrhu svetskog streljaštva, osvajača evropska i svetska prvenstva, uvek joj je izmicala medalja sa najveće sportske smotre. U Londonu 2012. i na prošlim Igrama u Tokiju dolazila je samo do četvrtog mesta. Sada je konačno olimpijska šampionka.

Sa druge strane Mikec je u Tokiju došao do prve medalje. Osvojio je srebro u individualnoj konkurenciji, a u paru sa Arunovićevom došao je do četvrtog mesta. Inače Mikec je u fantastičnoj formi od Tokija, pošto je na evropskim, svetskim prvenstvima i Svetskom kupu osvojio čak 11 zlatnih medalja što u individualnoj konkurenciji, što u miksu.

Srpski tandem će za zlatnu medalju dobiti po 200.000 evra, koliko je Vlada Srbije odlučila da daruje onima koji se popnu na najvišu stepenicu postolja u Parizu.

Izvor: Sportklub