Žene padaju u nesvest, bebe komirane: Porodilišta bez klime na 40 stepeni



"Prvo pitanje dok su me posle carskog reza vodili prema sobi bilo je: Je l' imate klimu?  Samo su se sestre nasmejale i rekle da se naviknem na vrućinu", ispovest je jedne od porodilja koja se tokom vrelog talasa koji je zahvatio Srbiju, oporavlja na četvrtom spratu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Beogradu.

Na istom spratu nalazi se i Odeljenje visokorizičnih trudnoća, a prema svedočenju čitateljki koje održavaju trudnoću ili su se porodile ovde, nema klime. Porodilje koje su se javile N1 navode da žene padaju u nesvest, da su bebe „komirane“, a ventilatiori u sobama „crkavaju“.

„Bukvalno ležimo na krevetu sa zavojima na nogama 24 sata i znojimo se kao stoka. Bukvalno ležis i znoj ti klizi sa čela“, ispovest je jedne od porodilja.

N1 se tim povodom obratio klinici, ali nije dobila odgovor da li klima ima, da li se, s obzirom na iskustva porodilja, planira postavljanje dodatnih. Načelnik GAK „Narodni front“ Željko Miković rekao je 11. jula za Novu da su „stari i dobro poznati problem stare i dotrajale klime“.

„Mi gradimo stadione, EXPO, a ne možemo da servisiramo klimu“

Urednica portala Bebac Jelena Ćirić Nikolić smatra da situacija nije dobra i da bi svi trebalo da se osvrnemo i izvinimo svim bebama koje se trenutno rađaju u Srbiji.

„Jer očigledno nismo bili sposobni da kupimo nove klime ili da ih servisiramo“, rekla je ona za N1.

Neservisiranje je, kako kaže, sinonim za sistem koji se urušava, za trulež koji postoji u svim zdravstvenim insitucijama u Srbiji.

„Širom Srbije javljaju se majke, nije samo problem klima ali sad je zbog vrućina akcenat na tome, bebe da spavaju, žene ne mogu da dišu, a treba da se oporavljaju od porođaja“, ističe ona.

Sve čemu svedočimo, kako kaže, je nehumano.

„Svi slušamo savete lekara, znamo šta je toplotni udar, a svi zdravstveni radnici odvajaju bebe od majke i odvode u neklimatizovane sobe kojih ima vrlo malo. Kao društvo trebalo bi da  razmislimo šta je prioritet. Mi gradimo stadione, EXPO, a ne možemo da kupimo klimu, ne možemo da servisiramo klimu….“, ocenjuje ona.

Kako zaključuje, ili je reč o apsolutnom nemaru ili je u pitanju nedostatak novca, a novac mora da se odvoji za novorođenčad.

Kriv je sistem i oni koji ne izdvajaju sredstva iz budžeta, dodaje sagovornica N1.

Izvor: N1