Vučić Šolcu daje litijum, a za ekološke mere „veruje na reč“: Dan preporoda ili smrtne presude za dolinu Jadra



Jedan od najvažnijih dana za reindustrijalizaciju Srbije, kako tvrdi predsednik Srbije? Ili dan smrtne presude za dolinu Jadra, kako kažu ekološki aktivisti? Srbija je sa Evropskom unijom potpisala dva dokumenta koja stvaraju okvir za snabdevanje, pre svega Nemačke, ključnim metalom za proizvodnju baterija - litijumom. Sporazum je dugo bio skriven od očiju javnosti, da bi na kraju lider najmoćnije zemlje Unije prisustvovao potpisivanju.

Crveni tepih, intoniranje himni – ne, za saveznog kancelara nešto bolje. Improvizovana ulica u Palati Srbija i poređani mercedesovi automobili.

Nema, ovoga puta, ni oštrog Šolcovog pogleda zbog neuvođenja sankcija Rusiji, nema ni pitanja o neregularnostima na izborima – tema je samo jedna, litijum.

„Dragi Bog je omogućio da se toliko traženi mineral i jedna od najznačajnijih sirovina nalazi u ovoj zemlji. Možda to treba iskoristiti, možda je to sreća za tu zemlju“, rekao je Šolc.

A kako je prema poslednjim istraživanjima, 55 odsto građana skeptično i ne veruje da je litijum sreća, već da donosi zagađenje, Nemačka će garantovati Srbiji da će Rio Tinto u dolini Jadra raditi sve po najstrožim nemačkim pravilima.

„A danas mi je kancelar Šolc to potvrdio. I ne mora da mi potpisuje ništa, ja verujem njemu na reč. Reč za mene znači više od svakog potpisa“, pružio je maksimalno poverenje po ovom pitanju Aleksandar Vučić. 

Veruje predsednik Srbije kancelaru na reč, iako pojedine potpisane dokumente proteklih godina Nemci i ostali Evropljani nisu ispunili.

Podseća na to u programu N1 profesor nekadašnji ministar Aleksandar Popović.

„Ja apsolutno ne verujem u garancije Evropske unije. Dva su razloga. Jedan je što je EU garantovala sprovođenje Briselskog sporazuma. Garantovala je osnivanje Zajednice srpskih opština. Vidimo da garancije EU nisu važile“, podsetio je Aleksandar Popović.

Kao i Si Đinpingu pre dva meseca, i Olafu Šolcu je Vučić sa terase pokazao koliki je u Srbiji Dunav. Samo nije bilo zastavica i dovedenih građana koji mašu.

Ali, saznali smo da su dugo iza scene Nemci mahali Rio Tintu, a da se za to u javnosti nije znalo.

„Zbog toga sam još dosta ranije lično razgovarao sa generalnim direktorom Rio Tinta i rekao sam, ako ću se zalagati da uspemo zajedno u tom projektu, onda moram znati da će sve biti po najvišim ekološkim standardima i dobio sam to uveravanje. Kada su pitali iz Vlade Srbije da li ćete nam vi pomoći u kontroli zaštite životne sredine, rekao sam: ‘Da! mi ćemo sve naše znanje i iskustvo staviti na raspolaganje'“, dodao je Olaf Šolc.

Predsednik Vučić sabira, množi i stepenuje:

„Ako budemo samo kopali rudu, to nam je 700 miliona evra godišnje. Ako budemo pravili i katode, to je onda 2.4 milijade, a ako budemo pravili cele baterije to je više od četiri milijarde. A ako dođe i fabrika električnih automobila – 16. To su ogromne promene! To je ogroman rast. To su veće plate, to su veće penzije“.

Tiha zvezda samita nije davala izjave.

Potpis na Pismo o namerama za izgradnju proizvodnje u litijumskom lancu i e-mobilnosti u Srbiji stavio je i generalni direktor najčuvenije nemačke firme u Srbiji i šire – Ola Kalenius, generalni direktor Mercedesa. Da li to znači Mercedesovu fabriku automobila ili baterija još se ne zna.

Potpredsednik Evropske komisije najvljuje dolazak i drugih velikih imena u Srbiju .

„Ovde su zaista krem de la krem kompanije kojie dolaze iz EU i koje imaju odgovornu socijalnu i korporativnu odgovornost i siguran sam da će to dokazati i ovde u Srbiji“, hvali Maroš Šefčovič.

Tako je iznenadnim litijumskim samitom na najvišem nivou prokrčen put Rio Tintu i projektu Jadar, bar kada je reč o Vladi u Beogradu, Vladi u Berlinu i komisiji u Briselu.

Izvor: N1