Tramp pogođen na mitingu



Bivši predsednik SAD Donald Tramp pogođen je na mitingu u Pensilvaniji nakon što su se čuli pucnji, a njegov portparol kaže da je dobro. Napadač i još jedna osoba su mrtvi, a jedan učesnik mitinga je u teškom stanju. Istraga je u toku, javljaju američki mediji.

Nakon što se čuo pucanj, Tramp je pao na zemlju i prekrili su ga agenti Tajne službe. Obezbeđenje ga je podiglo i imao je krv na licu.

Tramp je potom odveden u vozilo i evakuisan sa lica mesta. Incident se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je izašao na binu na mitingu.

Novinari koji su bili na mitingu su rekli da su čuli „seriju glasnih eksplozija ili glasnih praska“ pre nego što su agenti Tajne službe pojurili ka Trampu i izveli ga.

Dvoje mrtvih, još jedna osoba u teškom stanju

Vašington post je javio, pozivajući se na tužioca okruga, da su mrtvi navodni napadač i jedan učesnik mitinga. CNN navodi da je još jedan učesnik mitinga je u ozbiljnom stanju.

Bajden: Ovakvom nasilju nema mesta u SAD

Ovakvom političkom nasilju nema mesta u Americi, rekao je večeras na kratkoj konferenciji za medije predsednik SAD-a Džo Bajden, reagujući na ranjavanje Donalda Trampa tokom njegovog mitinga u Pensilvanije.

„Na osnovu onoga što sada znamo, pokušao sam da se čujem sa Donaldom, on je sa svojim doktorima, očigledno je dobro i planiram da razgovaram sa njima uskoro. Nema mesta u Americi za ovu vrstu nasilja, to je bolesno , bolesno je, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu državu“, rekao je Bajden.

Podvukao je da ovakvo nasilje ne sme da se toleriše.

„Želim da se zahvalim Tajnoj službi i svim agencijama, uključujući i državne agencije koje su se angažovale da ljudi, a imamo više detalja o drugima koji su možda povređeni i u bolnici…Možda ću moći da se vratim (pred medije) nešto kasnije večeras, ali daćemo izjavu… Ali suština je da je Trampov miting skup koji je trebalo da se održi mirno bez ikakvih problema“, rekao je Bajden.

Političko nasilje u SAD jednostavno nije prikladno, kazao je.

„Svi, svi to moraju da osude. Svi. Obaveštavaću vas. I ako budem u mogućnosti da razgovaram sa Donaldom, i o tome ću vas obavestiti.. Ja hoću da znate da je za sada dobro, to pod jedan, a pod dva, da je istraga u toku. Vraćam se na telefon da ssaveznim agencijama koje se ponovo sastaju da mi daju ažurirani brifing“, dodao je.

Upitan da li je ovo pokušaj atentata, rekao je da nema činjenice, samo mišljenje.

Na pitanje da li je obezbeđenje zakazalo, Bajden nije odgovorio.

Kamala Haris: Laknulo nam je što nije ozbiljno povređen

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je na X-u da „nasilju poput ovog nema mesta u našoj naciji“.

"Obaveštena sam o pucnjavi na događaju bivšeg predsednika Trampa u Pensilvaniji. Dagu i meni je laknulo što nije ozbiljno povređen. Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povređeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom. Zahvalni smo Tajnoj službi Sjedinjenih Država, onima koji su prvi pomogli i lokalnim vlastima na njihovoj hitnoj akciji. Ovakvom nasilju nema mesta u našem narodu. Svi moramo da osudimo ovaj odvratni čin i da učinimo svoj deo kako bismo obezbedili da ne dođe do novog nasilja", napisala je ona.

Izvor: CNN, The Guardian, N1 Beograd