Tako se preuzima odgovornost: Sautgejt podneo ostavku



Geret Sautgejt zvanično je podneo ostavku na mesto selektora Engleske.

Svi engleski mediji kao BREAKING vest objavili su da je zvanično došlo do razlaza između Gareta Sautgejta i fudbalske reprezentacije Engleske.

Sautegejt je posle osam godina napustio mesto selektora „gordog albiona“.

Za to vreme, Sautgejt je odveo Englesku u dva EURO finala 2020. i 2024, polufinale Svetskog prvenstva 2018. i četvrtfinale Svetskog prvenstva 2022. To su daleko bolji rezultati od perioda pre nego što se bivši kapiten „albiona“ našao na mestu selektora.

Očigledno da drugo uzastopno finale evropskih prvenstava nije bio dovoljno dobar rezultat za merila selektora. On je između redova najavio da će se povući ako Engleska ne osvoji titulu u Nemačkoj i, potom, nedvosmisleno potvrdio da se nije igrao rečima i reputacijom.

Londonski „Guardian“ objavio je da se Sautgejt povukao sa mesta selektora reprezentacije, uprkos tome što je Fudbalska asocijacija najavila da će mu biti ponuđen novi ugovor kada je u četvrtfinalu izbacio Švajcarsku.

Mediji na Ostrvu uveliko se bave imenom naslednika sada već bivšeg selektora, kao favorit se pominje još jedan Englez, Edi Hau iz Njukasl junajteda, mada se na stranicama vodećih listova pominju i druga imena poput Maurisija Poketina, Grema Potera i Tomasa Tuhela.

Navijači (ali i pojedini novinari i urednici) imaju drugačiju viziju i poručuju: Dovedite Jirgena Klopa!

Sautgejtov učinak kao selektora

Geret Sautgejt je vodio Englesku na tačno 102 utakmice. Ostvario je 61 pobedu, 24 nerešena rezultata i doživeo 17 poraza.

Od selektora koji su vodili Englesku više od 25 mečeva, on ima četvrti najveći procenat pobeda. Sautgejt ima procenat pobeda od 59,8 odsto. Bolji od njega u tom segmentu su samo Fabio Kapelo (66,7%), Alf Remzi (61,2%), Glen Hodl (60,7%) i Ron Grinvud (60%),

Samo su dva bivša selektora Engleske vodila više mečeva od njega – Volter Vinterbotom 139 (1946-1962) i Alf Remzi 113 (1963-1974).

Nijedan  selektor Engleske nije uspeo da vodi Gordi Albion u dva velika finala kao Geret Sautgejt (EURO 2020 i EURO 2024).

Izvor: Sport klub