„Rđu ne želim da plaćam“: Kuljanin dobio otkaz zbog fotografije požutele vode na Fejsbuku



Priča o lošem kvalitetu vode širom Vojvodine traje decenijama. Ništa drugačije nije ni u Opštini Kula, koja je po kvalitetu vode u pokrajini na samom dnu. Nedavno je voda u Kuli dobila i boju, i to žutu. Kada se na to požalio na društvenim mrežama Kuljanin Dragan Kovačev koji je ubrzo dobio otkaz - i to ne u javnom preduzeću, nego u restoranu u kom je radio kao konobar.

U balonima je tečnost žute boje, na pitanje N1 o čemu se radi, Dragan Kovačev odgovara: „Pa to je naša voda, ovde iz Kule što teče ovde kod nas, tako da ovo je ja mislim jako dobra voda koju bi svi trebalo da piju.“

Reporterka N1 primetila je ironiju, a njen sagovornik objašnjava kakva voda svakodnevno teče sa česama Kuljana: „Ovde ima toliko rđe da možemo da prodajemo. To je, znači, katostrofa. Ima ovde još i flaša, znači svaki dan uzimam sipam uzorke – petak, subota, ponedeljak – znači konstantno.“

Konstanto, već gotova dva meseca. I tako je definicija o tečnosti bez boje ukusa i mirisa – pala u vodu, u kući porodice Kovačev u Kuli.

Draganova supruga Noemi Kovačev objašnjava nam kako izleda pranje belog veša.

„Beli veš nije bio beo nego je bio žut, prošli put i sivu odeću kad sam oprala pa su bile velike žute fleke na odeći. Ja lično moju decu u toj vodi ne želim da puštam da se kupaju, ni da piju“, naglašava ona.

A poželelo je dvoje male dece da se tokom leta okupa i u gumenom bazenu. Ostala je to samo pusta želja.

„Bazen je bila koka-kola. Znači bukvalno boja koka-kole, znači kad su se deca zaprepastila i rekla: ‘Mama kakva je ovo voda, nećemo valjda u ovoj vodi da se kupamo'“, priča nam Noemi Kovačev.

Kada je podelila sliku bazena na društvenim mrežama, objava na kojoj je tagovala i supruga nije naišla na reakcije samo Fejsbuk prijatelja. Komentara je bilo i u jednom kulskom restoranu, u kom je Dragan Kovačev do nedavno radio kao konobar.

„Radio sam normalno svoju smenu, kada sam završio jedan sto koji sam služio, išao sam novi da primim, u tom momentu su bili tu direktor Komunalca i još jedan gospodin sa njim koji mi je dobacio i rekao mi je: ‘A nisi morao to tako da uradiš, preko Fejsbuka da podeliš'“, kaže Dragan.

Dan kasnije, pozvao je vlasnik restorana Dragana na razgovor samo da bi mu uručio rešenje o otkazu – sa šutrim obrazloženjem.

„Situacija je ovakva, ti od danas više ne radiš sa nama zbog toga i toga, naveo mi je neke totalno nebitne stvari. To su neke gluposti, zašto nisi stavio pepeljaru ovde, zašto nisi obrisao sto odmah, znači totalno je neke gluposti naveo kao razlog za otkaz, da bi na kraju rekao: ‘A i nekima se ljudima sviđaš a nekima se ne sviđaš'“, objašnjava Dragan.

Tako je dan posle Fejsbuk objave porodica Kovačev ostala i bez izvora prihoda, sa računom za vodu nikad većim – zbog navodne prekomerne potrošnje, ali i zbog toga što je od jula meseca voda u Kuli poskupela za 11 odsto.

„Ne želim da platim zato što voda nije dobra, voda je žuta. Ja rđu stvarno ne želim da plaćam“, poručuje Noemi Kovačev.

A plaćaju Kuljani vodu skuplju nego Beograđani i Novosađani, iako problemi sa kvlitetom tečnosti koja život znači postoje decenijama. Izveštaji nadležnih Instituta pokazuju povećane koncentracije amonijaka, gvožđa i mutnoće, koje, kako se zvanično tvrdi, ne utiču na zdravlje građana.

Predsednik obećavao novu fabriku vode, nije se desilo ništa

Obornik GG „Kuljani i naš grad“ Zlatko Ostojić kaže da treba pogledati izveštaje Instituta za javno zdravlje Sombor i Instituta Batut, koji, kako naglašava, iznose egzaktne podatke.

„Jedan od tih podataka je da je fizička neispravnost vode u Kuli 47,6 odsto, a da je mikrobiološka neispravnost vode u kuli 9,7 odsto. Niko nikada nama izašao sa izjašnjenjem zašto je ta voda takva. Mi već dva meseca unazad, ali i decenijama unazad imamo pritužbe na fizički izgled te vode. Do sada nam je voda bila slatka, do sada je ta prozirnost bila nikakva, sada smo dobili i takvu boju vode da je prosto vidljiva golim okom“, upozorava on.

Zbgo čega je pre dva meseca voda i požutela, nadležni nisu objasnili. U kulskom Komunalcu muk – ni reči o tome zašto iz slavina u opštini već skoro dva meseca teče žuta voda. Odgovore na pitanja nismo dobili ni od opštine kojoj inače u planu razvoja do 2028. kao jedan od prioriteta stoji rešavanje pitanja bezbednog vodosnabdevanja.

To bi značilo i zamenu vodovodne mreže, čija skoro polovina je izgrađena od azbestnih cevi. Obećanja o rešenju problema stizala su i sa vrha, još 2019, kada je predsednik države Opštini obećao novu fabriku vode.

„Apsolutno nije urađeno ništa, ako bi išli dalje nije urađeno ne ništa nego nisu se pomerili sa mrtve tačke“, ukazuje Ostojić.

Problem sa vodom u mestu Kula sve je veći – ipak ne najveći u opštini, jer je u obližnjim selima Kruščiću i u Ruskom Krsturu voda već deceniju i po zabranjena za piće.

Izvor: N1