Prvi put ikada Petničko vrelo presušuje: Da li su istraživanja zemljišta već dovela do prirodne katastrofe?



Dok nas vlast uverava da uticaja na životnu sredinu praktično i neće biti, u Valjevu se pitaju da li su već istraživanja zemljišta dovela do prirodne katastrofe. Čuveno Petničko vrelo, koje izvire iz Petničke pećine, ovog leta povremeno po više dana ostaje bez vode. Najstari meštani tvrde da se tako nešto nikada nije događalo.

Da je vrelo na prečac ostalo bez vode ukazao je Mihailo Petronijević, vlasnik ribnjaka pastrmke u selu Mrčić, koji se vodom snabdeva sa reke Banja.

Petronijević kaže da se ovo ne dešava prvi put, već je jednom ovog leta imao pomor ribe i ogromnu štetu.

„Prvi put reka Banja je presušila 8. jula kada voda nije tekla puna dva dana, ni jedna jedina kap! Posle dva dana voda je ponovo krenula i evo ponovo se dešava ista situacija“, kaže Mihailo Petronijević, vlasnik ribnjaka.

On kaže da je razgovarao sa najstarijim ljudima iz sela i da niko ne pamti da su vrelo i banja ikada presušili. Dešavalo se sušnih godina da se povremeno i na kratko smanji dotok vode, ali nikada da voda usahne.

„Zašto se to dešava niko ne zna. Međutim, svi mi dobro znamo da mi u okolini Valjeva imamo jako puno raznih istraživanja, bušenja. Ja nemam nikakve informacije ali mogu da sumnjama da ta bušenja imaju nekog uticaja na ovu rečicu i da su dovela do toga da prestane da teče. da li ćese vratiti mi ne znamo“, kaže

Ugledni valjevski hidrogeolog Dragan Petrović kaže za N1 da ako bi došlo do toga da presuši Petničko vrelo, to bi bila prirodna katastrofa. On podseća da je o značaju ovog vrela, čija je snaga preko 100 litara vode u sekundi, pisao je još akademik Jovan Cvijić kao i da su prva neolitska naselja u ovom karju nastala oko Petničke pećine o čemu svedoče arheološka nalazišta.

„Razlozi za ovu katastrofu mogu biti prirodni, u šta je malo verovati, i može biti čovek. I sam sam tek saznao za ovu pojavu, tako da nemam mnogo podataka o čemu bi moglo da se radi. Ali, poznavajući prirodne odlike Petničkog vrela ne vidim da bi nestanak vode mogla da uslovi neka prirodna pojava. Sklon sam da verujem da bi čovek svojim delanjem mogao da promeni pravac vodenih kanala u pećini“, kaže Dragan Petrović , hidrogeolog.

Petrović apeluje na odgovorne da se hitno ispitaju razlozi zbog kojih povremeno nestaje voda iz Petničkog vrela.

Izvor: N1