Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama između Srbije i EU



Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila potpisan je danas u Palati Srbija.

Sa strane Vlade Srbije ga je potpisala ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a sa strane EU, potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc nisu potpisali memorandum, ali su nadgledati i tim činom dali lične garancije za sprovođenje tog memoranduma.

Memorandum će dati pravni okvir u kome će Srbija snabdevati litijumom EU, posebno Nemačku, a zauzvrat će Nemačka i EU doneti nove investicije u Srbiju, posebno u oblasti prerade litijuma.

Potpisivanju je prethodio Samit o kritičnim sirovinama, na kojem su bili predstavnici Vlade Srbije, Nemačke i EU.

Na Samitu su učestvovali i predstavnici Rio Tinta, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.

Potpisano je i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Potpisan je još niz sporazuma.

Izvor: N1