Nemački kancelar doputovao u Beograd, crveni tepih i počasni vod Garde na aerodromu



Nemački kancelar Olaf Šolc sa delegacijom doputovao je u posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Alekandar Vučić poželeo je dobrodošlicu nemačkom kancelaru Olafu Šolcu koji je večeras doputovao u Beograd i saopštio da tokom sutrašnjih razgovora sa njim očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta.

Vučić je, nakon dočeka Šolca na aerodromu u Beogradu, saopštio na Instagramu da je „sutra veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod“.

Pored predsednika Vučića, dočeku su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad, kao i ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković.

Prilikom ulaska u vazdušni prostor Srbije, Šolcov avion su dočekala dva lovačka para aviona MiG-29 RV i PVO Vojske Srbije, a za doček nemačkog kancelara i delegacije na aerodromu je postavljen crveni tepih i počasni vod Garde Vojske Srbije.

U čast dolaska Šolca, na više mesta u Beogradu, duž puteva i ulica postavljene su nemačke zastavice.

Podsećamo, veliki litijumski samit biće održan u Beogradu. U prisustvu predsednika Srbije i kancelara Šolca, biće potpisan Memorandum o saradnji u oblasti strateških resursa.

Vlada Srbije će sutra u Beogradu sa Evropskom komisijom potpisati strateško partnerstvo u oblasti sirovina, a biće potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća. Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti strateških sirovina, lancu proizvodnje baterija i električnih vozila, potpisaće u ime EU evropski komesar za energetiku Maroš Šefčović, u prisusutvu Vučića i Šolca, prenosi Beta.

Memorandum treba da bude osnova za održivu eksploataciju sirovina, za stvaranje lanca vrednosti za produkciju baterija za električne automobile i uspostavljanje instrumenata za finansiranje.

Izvor: N1