Mihailo je đak generacije Matematičke gimnazije: Ređa neverovatne uspehe, upisaće tri fakulteta



Vanvremenski talenat, izuzetan mlad čovek, skroman, dosledan sebi. Tako je ovogodišnjeg đaka generacije Matematičke gimnazije Mihaila Jančevića opisala direktorka Mirjana Katić na dodeli nagrada 13. juna. Mihailo je postigao i vanremenski uspeh - da ove godine bude član ekipe Srbije za čak tri olimpijade - iz matematike, fizike i informatike, što je pošlo za rukom tek nekolicini učenika za 57 godina, koliko Matematička gimnazija postoji.

Mihailo je neprikosnoveni takmičar, zaljubljenik u prirodne nauke i nosilac toliko medalja, da ih je teško pobrojati. U razgovoru za N1 kaže da ih ima više od 30, ali svojim najvećim uspehom smatra to što ima želju da konstantno uči i razvija kreativnost u razmišljanju. Za njegov uspeh, talenat jeste jedan od preduslova, ali, kako kaže, najvažnije je slediti svoja interesovanja.

„Talenat je, svakako, jedan od preduslova za uspeh, ali mislim da je, pre svega, najvažnije slediti svoja interesovanja i radoznalost. Smatram da je najbitnija fokusiranost na oblasti interesovanja, a upornost je svakako neophodna, naročito u trenucima kada još nema rezultata dotadašnjeg rada“, priča Mihailo za naš portal.

Na njegovom putu obrazovanja, usavršavanja i nauke, velika podrška bili su roditelji, ali i profesori i drugovi iz generacije.

„Bio sam jako radoznao kao mali i postavljao sam puno pitanja, a roditelji su to umeli da prepoznaju i da me na pravi način i strpljivo podrže na tom putu. Pomagali su mi i prenosili svoja iskustva i tokom priprema za takmičenja u osnovnoj školi. Nakon toga bih istakao veliku podršku profesora Matematičke gimnazije, koji, zajedno sa gostujućim predavačima sa fakulteta, neguju dugogodišnju tradiciju pružanja vrhunskog obrazovanja i koji su u velikoj meri uticali na razvoj i uspehe učenika ove škole. Neizostavna je i podrška drugova iz generacije, što je još jedan od velikih kvaliteta ove škole“, navodi sagovornik portala N1.

Treba naglasiti, dodaje, da je veliki broj učenika Matematičke gimnazije iz ove generacije ostvario sjajne rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, na državnom i međunarodnom nivou.

„I pored toga, uvek smo podržavali jedni druge. Nikada nismo jedni druge posmatrali kao konkurenciju“, napominje on.

Nagrade iz Kazahstana, Estonije, Kine…

Iako nije nimalo lako, Mihailo od velikog broja nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, izdvaja nekoliko.

Kaže da su to Žautikovska olimpijada iz informatike u Kazahstanu, gde je osvojio bronzanu medalju, Nordijsko-baltička olimpijada iz fizike u Estoniji, gde je osvojio zlatnu medalju, zatim Rumunski master iz fizike, Kavkaška olimpijada iz matematike, kao i Međunarodni turnir u matematičkom modeliranju.

Poslednju medalju Mihailo je osvojio pre svega nekoliko dana, na prestižnom kampu u Kini, gde je učestvovalo više od 200 takmičara iz 30 zemalja širom sveta.

Drugačiji pristup rešavanju zadataka

Takmičenja su, kaže nam, korisna za razvijanje kreativnosti, i predstavljaju dobar način da se učenici motivišu da se bave tim predmetima.

„Ipak, mislim da ne treba fokusirati svu pažnju na postizanje što boljeg rezultata na takmičenjima, zato što, na vrhunskom nivou, to često stavi u senku na ono što je prava suština i može da zahteva učenje nekih stvari koje vas ne interesuju i nisu korisne u toj oblasti, osim na takmičenjima“, kaže.

Zato mu, dodaje, na takmičenjima nikada nije bio cilj da po svaku cenu postigne najbolji mogući rezultat, nego da što više nauči iz onih oblasti koje doprinose razvijanju dobrog načina razmišljanja.

„Pošto takve oblasti nisu ograničene na jedan predmet, ovo podrazumeva da se takmičim iz sva tri (matematika, fizika i informatika). Multidisciplinarni način razmišljanja znači i da sam često zadatke radio na potpuno drugačiji način od onih koji se takmiče samo iz tog predmeta“, objašnjava nam Mihailo.

Plasman na tri olimpijade

Svojim najznačajnim postignućem dosad smatra ovogodišnji plasman u reprezentaciji Srbije za tri predstojeće olimpijade: matematičku, informatičku i fizičku.

„Trenutno se nalazim u Kini, gde kao deo reprezentacije Srbije učestvujem u matematičkom kampu koji predstavlja pripremu za olimpijadu iz matematike. U okviru kampa održano je i takmičenje na kojem smo ekipno bili prvi od timova koji nisu iz Kine“, priča đak generacije Matematičke gimnazije.

Ipak, najveći uspeh za Mihaila nisu nagrade.

„One jesu uspeh, ali one su samo prirodna posledica sticanja znanja. Smatram da je moj najveći uspeh to što imam želju da konstantno učim i razvijam kreativnost u razmišljanju, kako bih u budućnosti uspeo da se ostvarim u nauci“, ističe.

Posle završene srednje škole, Mihailo neće upisati jedan, već tri fakulteta.

„Odlučio sam da upišem Matematički fakultet, Fizički i Elektrotehnički, kako bih mogao što duže da se paralelno bavim različitim oblastima. U toku studija ću doneti odluku koji fakultet ili dva ću završiti, a od kojih ću da odustanem u nekom trenutku“, zaključuje Mihailo Jančević, đak generacije Matematičke gimnazije.

Izvor: N1