Krenula na posao, završila s lisicama na rukama: Policajci prekoračili ovlašćenja, nema osnova za oduzimanje telefona



U Palati Srbija održan je Samit o kritičnim sirovinama Vlade Srbije i predstavnika Nemačke i EU. Nakon samita, na kojem su, između ostalih bili i nemački kancelar Olaf Šolc i potredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič potpisan je i Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i EU u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila. Za to vreme oko Palate Srbija pojedini predstavnici opozicije držali su svoje konferencije za medije. Ali na priličnoj udaljenosti od zgrade, jer im jake policijske snage nisu dozvoljavale da joj se približe. Ni njima, ni građanima, slučajnim prolaznicima.

Pratila je sva uputstva, ali deluje kao da to nije bilo dovoljno. Ako krenete na posao a predsednik države u to vreme baš prima visoke delegacije Nemačke i Evropske unije, umesto na posao možete dospeti u zatvor sa lisicama na rukama.

„Šetaju me sat vremena ko majmuna, idi ovamo, idi ovamo, što prave budale od nas“, pitala je.

N1: Jeste li oboreni na pod?

„Jesam, sad ću da platim i kaznu, ne znam zašto“, rekla je ova žena.

Policija je u jednom trenutku pokušala da skloni ženu koju privodi od kamere.

„Ne pipaj me bre, vezana sam pi***, gde mi je telefon?!“

Stavili su joj lisice na ruke.

„Daj mi telefon, imam podatke u telefonu“, rekla je.

Kod Palate Srbija stiglo je policijsko vozilo i žena je odvedena najverovatnije u najbližu policijsku stanicu i nije jedina koja je ušla u sukob sa policijom koja je blokirala prolaz pet sati.

N1: Da li je bilo prekomerne upotrebe sile?

„Nije ona teško maltretirana, bar ne fizički, u svakom slučaju bilo je prekoračenja ovlašćenja po mom mišljenju. Zakon izričito definiše, kao i u vezi sa vezivanjem i stavljanjem lisica, definiše situacije kada je to opravdano suzbijanje napada, sprečavanje samopovređivanje, sprečavanje bekstva, što sve ne dolazi u obzir. Dolazimo do oduzimanja telefona, policija je ovlašćena ali nema osnova nikakvog za oduzimanje telefona“, izjavio je advokat Rodoljub Šabić.

Policija je bila raspoređena i oko opozicije, čak 80 pripadnika interventne brigade opkolilo je pokret Kreni-promeni, a bilo ih je i bliže reci gde se medijima obraćao Ekološki ustanak.

„Da vas pitam ja nešto – ako neko dođe da raseljava građane Gornjih Nedeljica, hoćete li vi učestvovati u tome? Zlatka Kokanovića da raseljavate sa njegove njive? Da li smo mi neka pretnja po bezbednost? Mi smo narodni poslanici! Rečeno nam je da se nalazimo u restriktivnoj zoni“, pitao je policajce Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

„Olafe, ostavi litijum i demokratiju u Srbiji, nosi sa sobom Vučića i stabilokratiju! Ovo je jedan koncept gde vi gajite male balkanske diktatore koji vam isporučuju svoja rudna bogatstva i ovo je koncept protiv koga ustajemo! I građani su protiv ovoga. Pored odluke Ustavnog suda imamo situaciju da o Narodnoj inicijativi o kojoj je trebalo da se odluči u šest meseci nije odlučivano dve godine i ono što imamo ovde jeste državni udar“, naglasio je Savo Manojlović iz Kreni-promeni.

Građani su protiv iskopavanja litijuma ustali 2022. godine, kada je vlast na projekat Jadar navodno stavila tačku, a sada ga, uz mnoga „veštačka disanja“, opet podigla na noge.

Izvor: N1