Jovanović Ćuta: Vlada objavila rat svom narodu donošenjem nove uredbe o projektu Jadar



Donošenjem nove uredbe o projektu "Jadar" Vlada Srbije proglasila je stanje neposredne ratne opasnosti, kaže za N1 lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Dodaje i da je Vlada poručila građanima da se spreme za samoodbranu.

Za Ekološki ustanak ova uredba upravo znači to. Objavu rata svom narodu. Zato pozivamo sve građane i slobodne ljude da se na poziv ljudi iz Gornjih Nedeljica spreme za opštu mobilizaciju! Da svi ko jedan branimo Dolinu Jadra!“, poručuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je da će vlast koja je pogazila Ustav sopstvene zemlje biti odgovorna za bilo kakve nemire i sukobe u društvu, nakon što je Vlada Srbije donela uredbu kojom je u život vratila projekat „Jadar“.

Predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je da Vlada Srbije današnjom odlukom o usvajanju Uredbe o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, hoće ubrzano da izazove nemire u Srbiji.

„Intezivom kampanjom u poslednjih mesec i po dana protiv mene i člana našeg udruženja Nebojše Petkovića, koji smo protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru vlast u Srbiji pokušava da nas diskredituje i nacrta mete na našm glavama jer po svaku cenu hoće da ostvari ono što je naumila i otvori rudnik litijuma kod Loznice, a mi smo im prepreka. Time će ubrzati izbijanje nemira u Srbiji“, rekao je Kokanović za Betu.

Kako je naveo, neshvatljivo da predsednik države Aleksandar Vučić pominje da bezbednost rudnika po životnu sredinu treba da garantuje Nemačka, kao prijatelj Srbije, koja je, za vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine u Jadru streljala 3.600 ljudi.

On je istakao da je pre dvadesetak dana podneo krivičnu prijavu protiv osobe koja je došla kod njega i rekla da je „dobila novac da reši problem sa otvaranjem rudnika litijuma“.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici novu uredbu kojom se, nakon odluke Ustavnog suda, projekat „Jadar“ vraća u život.

I to samo tri dana pre nego što nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič dolaze u Srbiju da bi, kako saznajemo, potpisali Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Izvor: N1