Ćuta u skupštini raširio štrik sa fotografijama zagađenja: Srbija je tempirana ekološka bomba



Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je "ekocid i zločin nad prirodom" ono što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i "njegova klika iz Srpske napredne stranke (SNS) uradili od kada su na vlasti".

„Svi koji veruju da ce Vučić ispuniti ekološke standarde kada je u pitanju ‘Rio tinto’ treba da pogledaju ove fotografije. Sve su ovo zbirke teških krivičnih dela“, rekao je Jovanović Ćuta na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, gde je taj pokret izložio fotografije ekološkog zagađenja.

Jovanović Ćuta je na konferenciji pod nazivom „12 godina sistematskog uništavanja Srbije i zločina nad prirodom (sabrana dela SNS)“, kazao da je „Srbija jedna tempirana ekološka bomba“.

„Plan je da se Srbija preore, tako što će se izgraditi više od 40 novih rudnika“, poručio je Ćuta i dodao da nije samo u pitanju litijum, već i nikl, zlato i drugi elementi.

Dodao je da su „oni napipali sve što je ispod zemlje“.

„I nemojte da sumnjate, sutra će vam doći ispred vrata da kopaju. Jednog dana će doći svakome u dvorište i reći – ovde ispod vaše zemlje nalazi se neko prirodno bogatstvo, koje je zapravo naše, ili nekog Rio Tinta, koje smo obećali. Ti ćeš da se seliš, a ovde će biti rudnik. Eto, to čeka gomilu domaćinstava u ovoj zemlji. Znači, jednom rečju – nestanak“, kazao je Ćuta.

On je dodao da je poruka „da prestanu odmah, ako hoće da prestanu, ako neće – imaće opštu pobunu“.

Takođe je optužio vlast da je veliki broj reka „gurnula u cevi“.

„Imamo preko 100 reka gurnutih u cevi, na desetine hektara pokasapljenih šuma. Srbija je jedna tempirana ekološka bomba“, rekao je Jovanović Ćuta, koji je naglasio da ekološki zločini ne zastarevaju i da će krivci odgovarati kada se promeni vlast, a da će se reke vratiti u njihova korita.

On je pozvao građane da u što većem broju izađu na proteste protiv iskopavanja litijuma u Šapcu i Aranđelovcu, „i kažu jasno ‘ne’ i Vučiću i ‘Rio tintu’ kada je u pitanju uništavanje Srbije“.

Poslanica Ekološkog ustanka Milica Marušić Jablanović je rekla da, uprkos akcionim planovima vlasti za smanjenje zagađenja, zagađenje vazduha uporno raste, kao i da taj pokret ima podatak da raste upotreba mazuta u TE „Nikola Tesla“, iako bi trebalo da se smanjuje.

Poslanica Danijela Nestorović je rekla da taj pokret neće prihvatiti „nikakav referendum o litijumu“, i nikakvu javnu raspravu u skupštini.

Među fotografijama koje je u holu Skupštine Srbije izložio Ekološki ustanak bile su i slike osušenog korita reke Mlave i pijaće vode sa česme u Jošanici.

Izvor: Beta, N1