Avio kompanija Željka Mitrovića posle skandala promenila ime



Kompanija “Er Pink”, kojoj su početkom godine prizemljeni avioni, a dozvole oduzete, nedavno je promenila ime u “Imperialjet”, otkriva Nova.rs. U isto vreme došlo je do promena i u vlasničkoj strukturi, u kojoj formalno više nema Željka Mitrovića i Pink media grupe. Međutim, među vlasnicima je sada jedan od direktora u najmanje četiri Mitrovićeva preduzeća, a na spisku je i jedna nemačka firma.

“Er Pink” dospeo je u žižu javnosti kada je, u februaru ove godine, “Radar” objavio da su avioni ove kompanije prizemljeni, a rad obustavljen. Kako je pisao taj nedeljnik, zbog sumnji da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju nadležna Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja pokrenula je istragu, odnosno reviziju dozvola, a sve se završilo tako što je kompanija Željka Mitrovića bila prinuđena da vrati dozvole.

Sve ovo dovelo je Er Pink u tešku finansijsku situaciju, jer su vlasnici (Mitrović, Er Pink i Aleksandar Ilić) ranije podigli devet kredita ukupne vrednosti od 36 miliona evra, a bili su prinuđeni da isplate još 10 miliona evra.

Kako bi kompaniju povratili, budući da joj je ozbiljno poljuljan kredibilitet, a nije imala ni dozvole za letenje u EU, promenili su joj naziv u “Imperialjet.

Uporedo sa tim, dolazi i do promena i u vlasničkoj strukturi, pa su sa spiska izbrisani Željko Mitrović koji je imao udeo od 48,02 odsto i njegova Pink medija grupa sa 1,98 odsto vlasništva.

Ko stoji iza nemačke firme

Udeo Aleksandra Ilića smanjen je na 32 odsto, a u junu mesecu među vlasnike u APR-u se upisuju dve firme: “ImperialJet Europe GmbH” iz Nemačke (po kojoj je očito dobila naziv) i Icron investments limited sa udelom od 58 odsto.

Sudeći po evidenciji stvarnih vlasnika na APR-u, iza nemačke firme koja je formalno vlasnik 10 odsto pomenute avio kompanije stoji biznismen Abed El-Jaouni sa nemačkim pasošem. O njemu se mogu pronaći podaci da je osnivač preduzeća “ImperialJet S.a.l.” u Libanu za pružanje privanih čarter usluga komercijalne avijacije i zemaljskog rukovanja, te da je osnovao “Imperial Holding S.a.l” i “Aviation plus holding S.a.l”. Takođe, navodi se i da je tužio Liban i zatražio 200 miliona dolara na ime kompenzacije za nezakonitu eksproprijaciju libanske privatne kompanije za avione.

Direktor u firmama Željka Mitrovića

Ipak, najveći udeo od 58 odsto ima kiparska firma.

U evidenciji stvarnih vlasnika piše da iza kompanije stoji Ilić sa 32 odsto, pomenuti Abed El Jaouni sa udelom od 36,99 posto i Vladimir Petković koji je vlasnik 27 odsto nekadašnjeg Er Pinka.

Petković je i te kako povezan sa Mitrovićem. Nalazi se na pozicijama direktora u najmanje četiri Mitrovićeve firme. Tu funkciju obavlja u firmi “Apollon media”, zatim u “MGUM technology” i “Media prime time”, kao i “S Choise Food”.

Sedište u Enjubu u Bloku 45

Osim naziva, vlasnika, “Imperialjet” je promenio i sedište. Na sajtu Agencije za privredne registre piše, da su prostorije te avio kompanije prebačene iz Japanske ulice na Novom Beogradu u Blok 45 u istoj opštini.

Reč je zapravo o starom tržnom centru Enjub, koji je u vlasništvu istoimene firme, a koji izgledom podseća na Kineski tržni centar u Bloku 70, koga verovatno čeka rušenje.

I Nikola Petrović menjao naziv avio kompanije

U isto vreme kad i Mitroviću, prizemljeni su i avioni firme “Star Fly Wings” u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića. I on je, pre Mitrovića, odlučio da promeni naziv kompanije i sada se ona zove “Soft White”, što u prevodu znači “mekano belo”.

To se desilo samo dvadesetak dana nakon što su joj oduzete dozvole za javni avio prevoz.

Izvor: Nova.rs