Vulin položio venac na Staljinov grob, kakvu poruku je poslao time



Prvi put u istoriji Jugoslavije i republika koje su je nasledile, jedan državnik odao je počast Josifu Staljinu. Tokom posete državne delegacije Moskvi, ministar i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin položio je venac na njegov grob na Crvenom trgu. Kakvu poruku šalje tim činom?

Sposoban lider, nosilac modernizacije i reformi, borac protiv fašizma, ali i diktator poznat po „velikim čistkama“, gulagu, milionima stradalih. Ko je bio najdugovečniji vođa Komunističke partije Sovjetskog Saveza?

Na pitanje N1 ko je bio Josif Staljin, Beograđani kažu:

„Imao je čvrstu ruku, ali, za tu ogromnu rulju morao je da bude nako čvrst. Ni Lenjin nije bio mnogo mek, ali, Staljin, svaka mu čast!“.

„U Drugom svetskom ratu je bio jak vojskovođa, ali je poubijao more svojih generala. Čistke te, tako da je on ubijao i Švabe i svoje. Mislim, poluludak za mene“.

„Držao je disciplinu, nije bila anarhija, ali dosta ljudi je pobio. Toliko bar ja kao istoričar znam“.

Tiranin, snažan državnik ili sve zajedno – još se debatuje među istoričarima. Ipak, neosporna su zlodela koja je počinio.

„Činjenica jeste da su, uprkos brojnim razlikama, i Hitlerov Treći rajh i Staljinov Sovjetski Savez bile totalitarne države. Staljin je kroz teror i kroz milione procesuiranja ljudi, ubistava, čistki, progona… zapravo napravio jednu, kako istoričari nazivaju, „logorsku imperiju“, jedan sistem tiranije, straha, totalitarni sistem potpune kontrole“, kaže za N1 istoričar Milivoj Bešlin.

„Jedan od najbrutalnijih diktatora“

Pod njegovom vladavinom stradalo je, prema različitim procenama, između 10 do više od 20 miliona ljudi. Milioni su i deportovani ili raseljeni.

„On jeste jedan od najbrutalnijih i najsurovijih diktatora ne samo u 20. veku već i u ljudskoj istoriji“, dodaje Bešlin.

Počast mu odaje potpredsednik Vlade Srbije i ministar Aleksandar Vulin. Beograđani su podeljenog mišljenja u vezi sa tim da li je pravilno postupio – ili nije.

„Pravilno je postupio i tako i treba. Treba poštovati stare revolucionare“.

„Kad ga gleda normalan čovek, on je nula ispod nule. Šta Vulin, da se poklonio neki državnik, pa da razmislimo, čekaj, zašto on to radi“.

„Nije pogrešio jer je Vulin socijalista, verovatno bio komunista“.

Iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije za N1 kažu da, imajući u vidu modernizaciju Sovjetskog Saveza i antifašističku borbu – ličnost poput Staljina zaslužuje svaku počast. Ali, sumnjaju u Vulinovu doslednost socijalizmu.

„Mi smo delom stvarni i simbolički naslednici jugoslovenske države i društva, svi na ovim prostorima. To je svojevrstan veleizdajnički čin, jer je Staljin lično odgovoran za stotine smrti jugoslovenskih vojnika i graničara, na granici sa Sovjetskim savezom od 1948. godine“, kaže istoričar za N1.

Dva motiva Vulina

Ali i zbog izrazitog neprijateljstva prema Jugoslaviji kasnije, kao i mračnih strana njegove istorijske uloge, dodaje Bešlin, zvaničnici nikada do sada nisu slavili Staljina.

„Vulin je mogao imati dva motiva, jedan, slavljenje Staljina zbog obračuna sa političkim protivnicima zbog te surovosti, a drugo, da je prosto želeo da još jednom pokaže svoje poltronstvo i podaništvo prema Putinovom režimu“, navodi istoričar.

Mimo obilaska Staljinovog groba, Vulin se sastao sa vrhom ruske vojske i policije. Između ostalog, pod američkim sankcijama je zbog povezanosti sa Rusijom, a nosilac je ordena Ruske obaveštajne službe.

Izvor: N1