Vladika Kačavenda dobio čuveni orden Srpske pravoslavne crkve



Penzionisani vladika Kačavenda pre nekoliko dana odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata. Odlikovanje mu je uručio mitropolit Šumadijski Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje.

Nekoliko medija je objavilo da je Kačavenda dobio visoko priznanje Srpske pravoslavne crkve. Pojedini su preneli njegove reči, da ga je “dirnula pažnja vladike Jovana i da služi i da bude odlikovan”.

“Uvek se moramo sećati i pominjati te naše velikomučenike. Šumarice su velika i poruka i pouka za sva vremena. I to čitavom svetu. Ovde su stradali svi nevini od dece do đaka i ljudi. Nad tom tragedijom, čini mi se, i danas nebo plače”, rekao je Kačavenda.

Svi se međutim i dalje sećamo da je taj vladika bio optužen za pedofiliju i podvođenje maloletnih dečaka, za šta nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podneo ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku, kako je ranije objavljeno, kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”.  

Ni dve godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

“Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Izvor: Nova.rs