Srbija na Olimpijskim igrama posle 12 godina



Muška odbojkaška reprezentacija Srbije učestvovaće na Olimpijskim igrama prvi put još od Londona 2012. godine! U nedelju popodne je to postalo jasno kada je u ljubljanskim „Stožicama“ završena utakmica Lige nacija u kojoj je reprezentacija Poljske maksimalnim rezultatom 3-0 savladala Kubu.

Selekcija koju vodi Nikola Grbić je po setovima trijumfovala sa 25:17, 25:20, 25:20) i tako Srbiji donela nedostižnu prednost u odnosu na Kubance na FIVB listi, koja je relevantna za plasman na olimpijski turnir.

Ova pobeda Poljaka, najbolje rangirane reprezentacije na svetu, označava i da poslednja utakmica Srbije u Ligi nacija neće imati takmičarski značaj. Srbija se u Sloveniji u nedelju od 20.30 (direktan prenos na SK1) sastaje sa selekcijom domaćina.

Treći put u istoriji Srbije na Olimpijskim igrama će nastupiti i ženska i muška odbojkaška reprezentacija. Prvi put smo takvu privilegiju imali u Pekingu 2008. godine, a potom i u britanskoj prestonici četiri godine kasnije.

Srbija je bila dominantna u međusobnim okršajima sa Kubom u prethodnih 12 meseci, pošto je slavila oba puta, pa je i adekvatno što će se naći u Parizu.

Orlovi se sad bore i za plasman na FB Lige nacija

Duel Slovenije i Srbije biće poslednji u Interkontinentalnoj rundi Lige nacija. Situacija je takva da ekipa Igora Kolakovića ima šansu da se eventualnom pobedom protiv domaćina turnira trećeg vikenda plasira na završni turnir koji će biti održan u Lođu.

Trenutno je na toj, osmoj poziciji selekcija Argentine, sa skorom 6-6, 18 bodova i set količnikom 23:24. Ukoliko slavi pobedu protiv Slovenije, Srbija bi takođe došla do šestog trijumfa i najmanje 18 bodova (ako slavi sa 3:2), a imala bi i najbolji set količnik.

Bila je to rutinska pobeda Poljaka koji su ovog puta odigrali u korist Srbije, budući da su „Plavoj četi“ Igora Kolakovića otežali posao dan ranije, pobedivši je sa 3-2.

Što se nedeljnog meča tiče, Poljska je demonstrirala razliku u kvalitetu i u svakom setu je do prednosti, koja se ispostavljala kao nedostižna, stizala u ranoj fazi seta.

Na kraju je najefikasniji u pobedničkom sastavu bio Kubanac sa poljskim pasošem. Sjajni korektor Vilfredo Leon je upisao 16 poena, a pratili su ga kapiten Bartoš Kurek i Tomaš Fornal sa po 11.

Kod Kubanaca se itakao kapiten Migel Anhel Lopez sa devet osvojenih poena.

Postoje i dalje teoretske šanse da se srpska reprezentacija plasira na završni turnir LN, ali o tome će odlučivati rezultati preostalih mečeva poslednjeg kola. Definitivno, Srbija je ostvarila prevashodni cilj, a to je plasman u Pariz.

Kako funkcionišu kvalifikacije za Olimpijske igre?

Sada znamo sve učesnike olimpijskog turnira. Osim domaćina Francuske, na turniru će učestvovati još šest selekcija koje su plasman na OI obezbedile kroz kvalifikacione turnire – u pitanju su Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet učesnika daje FIVB rang-lista, ali će se tom prilikom prioritet daje “principu univerzalnosti”, tj. prednost imaju timovi sa kontinenata koji još nemaju predstavnika na Igrama.

To znači da su putem FIVB liste plasman u Pariz obezbedili Egipat (prestavnik Afrike, 19. na listi), Argentina (predstavnik Južne Amerike, 8. na listi), kao i evropske selekcije Slovenija i Italija, najuspešnije na starom kontinentu.

Za poslednje dostupno mesto na Igrama borile su se reprezentacije Srbije i Kube, ali je na kraju evropska selekcija došla do Igara.

Plasman na FIVB listi menja se u zavisnosti od kvaliteta protivnika, što znači da pobeda nad bolje plasiranom ekipom donosi više bodova nego pobeda nad autsajderom, dok obrnuto važi za poraze.

Izvor: Sportklub