Pretučena nastavnica, roditelji zabrinuti, političari se prepucavaju: Ostaje pitanje – kako dalje?



Novi slučaj nasilja u školi - ovoga puta nisu se potukli učenici već je nastavnicu prebila majka jednog đaka, navodno nezadovoljna zaključenom ocenom svog sina. Uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti. Napad su osudili sve, ali ostaje pitanje - kako dalje?

Distorzija grudnog koša, povreda vrata i lista – takve ozlede je nastavnica biologije u OŠ „Jovan Dučić“ zadobila, jer je učeniku zaključila ocenu. Ocenu koja se, doduše, njegovoj majci nije svidela, pa je za vreme velikog odmora upala u kabinet, i uz reči, „znaš li ti ko sam ja“ nastavnicu pretukla.

„Mi smo imale razgovor koji je mene prilično uzdrmao i uznemirio. Znate, plakala je zato što se preispituje šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta i mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela“, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Majka učenika je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

A škola već neko vreme nije sigurno mesto.

„Škola je ukinuta. Vreme je da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenska veća neodržana, a ocene nezaključene“, poručuju iz Foruma beogradskih gimnazija.

U OŠ „Jovan Dučić“ u petak nije bilo nastave. Roditelji su zabrinuti i uznemireni, ali ne i iznenađeni.

S obzirom da nam se nasilje nastavlja sa svih strana u svim mogućim oblicima. I zaista mi je drago što smo kao roditelji brzo reagovali i dogovorili se da moramo da izađemo da podignemo svoj glas protiv nasilja, najpre zbog svoje dece koja uče po modelu“, kaže za N1 Jelena Maksimović, članica Saveta roditelja škole „Jovan Dučić“.

A u našem društvu, za sada, problem nasilja samo je predmet političkih prepucavanja.

„Izgovaranje te jedne rečenice: Znate li vi ko sam ja? I to je jedno pitanje koje je otvorilo Pandorinu kutiju. Ako se sećate to nije prvi put izgovoreno u javnoj sferi. Pre ove majke to su izgovorili neki političari. Mi znamo ko je sve imao tu licencu da krši zakon, da ignoriše zakon, najbliže okruženje Aleksandra Vučića“, naveo je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

„Umesto da najoštrije osudi nasilnike i da pohvali reakciju nadležnih institucija koja je bila brza i adekvatna i nadam se da će se tako nastaviti gospodin Lutovac je iskoristio to da bi napao prvo i pod jedan porodicu predsednika Aleksandra Vučića“, rekla je na Lutovčeve izjave predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Opozicija pozvala ministarku da podnese ostavku

Mnoge opozicione stranke pozvale su ministarku prosvete da odmah podnese ostavku, jer zbog ignorisanja problema, za novu eskalaciju nasilja u školama, smatraju, snosi odgovornost.

Premijer Vučević pozvao je, međutim, sindikate prosvete na razgovor. Zaključak je da prosvetare čekaju bolje plate, a zahvaljujući izmenama i dopunima Krivičnog zakonika, prema kojima će se napad na zaposlene u obrazovanju tretirati kao napad na advokata, i bezbedniji uslovi za rad.

„Čekamo procesuiranje onih koji su ovo uradili. Ne želimo da to budu NN lica, ne želimo da to budu lica čija se imena kriju, nego da znamo šta se na kraju uradilo – da li su uhapšeni, da li su osuđeni, jer to će preventivno delovati na sve“, kaže Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

A svim pitanjima osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja baviće se Radna grupa, koja će biti formirana u ponedeljak.

Izvor: N1