Počela celodnevna obustava rada u Juri, u štrajku do 400 radnika



U sredu ujutro od šest sati počela je celodnevna obustava rada u fabrici Jura u Leskovcu. U štrajku je između 300 i 400 radnika u obe smene, a deo radnika odlučio je da ne učestvuje u obustavi rada. Štrajkači su pred menadžment izneli pet zahteva, na koje niko do sada nije odgovorio.

Zaposlenima se od jutros niko iz menadžmenta nije obratio, a štrajkači za N1 govore da ih je jedan od rukvodilaca fotografisao dok su u štrajku. Taj potez doživljavaju kao zastrašivanje i vrstu pritiska.

Predsednik Samostalnog sindikata metalskih radnika u Juri Predrag Stojanović rekao je da je, prema informacijama koje ima, propao sastanak koji je rukovodstvo Jure danas imao sa predstavnicima Ministarstva za rad u Beogradu.

On kaže da je plan radnika da ostanu u okviru fabričke hale do ispunjenja zahteva. Zvanično tu će biti do sutra u šest ujutru, kada će odlučiti o daljim koracima.

Radnici leksovačke Jure su 7. juna zapčeli sa štrajkovima upozorenja, ali oni nisu dali rezultata.

Prema njegovim rečima, ukupno je između 300 i 400 radnika u štrajku, s tim da ih u drugoj smeni ima više. „Ova smena je slabija jer su opasniji šefovi“, kaže sagovornik N1.

Dodaje da radnici traže da se štrajk radikalizuje, ako ne bude ispunjenja zahteva.

„Ljudi traže da radikalizujemo štrajk i blokiramo halu, neka se čita i piše. Nismo mi robovi u ovom gradu, niti lokalna samouprava nešto preduzima, a radnici rade za minimalac“, istakao je Stojanović.

On ističe da se pretnje i pritisci na radnike povećavaju iz dana u dan, kako bi se odustalo od štrajka. Objašnjava da rukovodstvo slika radnike kako bi se utvrdilo ko je tačno u štrajku, pozivaju ih telefonom nudeći im bolje pozicije ili preteći da će izgubiti bonuse.

Takođe se radnicima preti da će Jura otići iz Leskovca i svoje linije preseliti u Raču i Niš, što je s jednom linijom već urađeno.

„Tri puta je dolazila inspekcija rada. Nedelja je bila radna, iako je to bio sedmi radni dan, što je protivzakonito. Mi štrajkujemo, oni nadoknađuju to radnim nedeljom i daju bonus od 2.000 za to“, kazao je predsednik sindikata.

Rešavanje pitanja bonusa je jedan od zahteva na kojem štrajkači insistiraju.

Kako objašnjava Stojanović svi radnici kao osnovnu zaradu imaju minimalnu platu, na koju im se dodaje bonus, koji mogu i da ne prime.

„Kada nemaš bonus primiš minimalac. Zato hoćemo da se promeni ta politika“, rekao je predsednik sindikata u Juri.

Štrajkači su pred menadžement Jure izneli pet zahteva: da se plata uveća za 20 odsto, da se promeni politika stimulisanja radnika (bonusi), da se topli obrok sa 250 poveća na 400, da se preurede toaleti tako da radnici imaju sapun i toalet papir i da se svim radnicima koji su u štrajku isplate dnevnice i bonusi.

Stojanović podseća da je inicijalna kapisla za početak štrajka bio problem sa toealetimima. Kako kaže, on je 23. maja podneo zahtev za sastanak jer su, napominje, toaleti bili u katastrofalnom stanju.

Izvor: N1