„Našli su nešto u kompjuteru“: Štukan nakon zadržavanja na aerodromu



Feđa Štukan rekao je da je zadržan na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" nakon pasoške kontrole i da mu je tom prilikom nađeno nešto na kompjuteru.

„Odveli su me iz reda nakon pasoške kontrole. Našli su nešto u kompjuteru. Onda je žena otišla sa pasošem… Čekam da mi jave o čemu se radi, nemam pojma šta se dešava“, naveo je Štukan.

On je za N1 rekao da mu je rečeno da u Srbiju nije pušten zbog postojanja bezbednosnog rizika.

„Rekli su mi da postoji negativna procena sigurnosnog rizika. Ja sam sada tu na aerodromu u Beogradu i tu ću i biti sve do ujutro kada se prvim letom vraćam u Sarajevo”, dodao je Štukan.

Štukanov advokat Sead Spahović rekao je da je zabrana njegovog ulaska u Srbiju izgleda tajna.

„Budući da ljudi koji su ga zvali na književno veče nisu znali za to. Međutim, reč je o kulturnoj instituciji, a ne srpskoj udbi koja mu je taj ulazak i zabranila. Dakle, nije priveden već je samo zadržan“, poručio je advokat Spahović navodeći da je ta zabrana počela da se spominje nakon što se Štukan pojavio na opozicionim protestima u Srbiji.

Bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan uputio se za Beogad kako bi večeras nastupao na KROKODIL festivalu.

Krokodil je na Instagramu napisao da će se Štukan u festivalski program večeras uključiti online s aerodroma.

„Ujutru će ga deportovati nazad u BiH jer mu lokalne vlasti ne dozvoljavaju ulazak u Srbiju“, navedeno je na stranici Krokodil.

Već zadržavan na granici

Podsetimo, prošle godine Štukan je zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najpre podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Ubrzo ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – “muslimanskim ekstremistom“.

I onda je na graničnom prelazu Zvornik Mali zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste, piše N1 Sarajevo.

Izvor: Nova.rs, N1