Kačavenda održao govor kog se ne bi postideo nijedan SNS bot



Penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, a nakon što je primio odlikovanje održao je govor u kom je pozvao se ne kritikuje vlast, jer, kako je rekao, "narod ponekad ne zna šta se u vrhovima kabineta dešava". Kačevanda je tokom svoje besede govorio o putevima koji su, kako je rekao, "zamenili kaldrmu" u Šumadiji, navodeći da je neophodno da se Crkva meša u politiku.

„Budite u životu što više samokritični, a što manje kritičari. Znate ko na vrhu stoji, taj bolje vidi od onoga ko je ispod vrha. Onaj ko vodi narod, on bolje sagledava i zna misli i osećaj naroda. A narod ponekad ne zna šta se u vrhovima kabineta dešava, gde se deli sudbina srpskog naroda. Prolazeći divim se ovim putevima koje imate. Puna Šumadija, nema više kaldrme, nego puna je asfaltnih puteva, a to nije samo od sebe postalo. Zato pomozite onima koji su na vlasti, da budu još bolji i da još više rade, a to će uspeti ako bude sloga među srpskim narodom. Neko će reći šta se Crkva meša u politiku? Pa šta je politika? A ko je Crkva? Je li to narod i u jednom i u drugom segmentu. Jeste! Mora da postoji simfonija, harmonija između države i crkve“, poručio je Kačavenda.

Kačevendi je ranije mitropolit šumadijski Jovan dodelio orden koji je ustanovljen u znak sećanja na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata, iako nije poznato na osnovu čega je on zaslužio ovo priznanje.

Srpska javnost još uvek se živo seća optužbi za pedofiliju i podvođenje maloletnih dečaka, a za koji nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda se povukao sa mesta episkopa zvorničko-tulanskog zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. 

Ni dve godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

“Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Izvor: Nova.rs