Fenomenalna Adriana Vilagoš osvojila srebro na Evropskom prvenstvu



Nova medalja za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Rimu. Adriana Vilagoš osvojila je srebro u bacanju koplja.

Novo fantastično učešće na evropskim prvenstvima zabeležila je Adriana Vilagoš. Devojka iz Vrbasa, kojoj je tek 20 godina, došla je do nove evropske medalje. I to poput prave šampionke, kada je bila na ivici ponora.

U trećoj seriji, kada je bila na devetom mestu, dakle ispod crte za nastavak takmičenja i još tri serije, Vilagoš je zasijala. Bacila je koplje daleko, do vrednosti novog nacionalnog rekorda – 64.42. I ne da je izborila mesto među osam i nove tri serije, već se katapultirala do drugog mesta. To mesto na kraju je i zadržala i tako ponovila plasman iz Minhena od pre dve godine. Ne manje značajno, ovim hicem Adriana Vilagoš izborila je i olimpijsku normu, tako da će u Parizu napasti i olimpijsku medalju.

Nažalost, druga predstavnica Srbije u velikom finalu Marija Vučenović nije imala sreće. Ona je dugo bila unutar tih osam. Ali bukvalno poslednji hitac treće serije, koji je uputila Čehinja Nikola Ogrodnikova pomerio ju je na deveto mesto. Na kraju rezultat 58.30 ostvaren u drugoj seriji za najbolji plasman na evropskim prvenstvima.

Zlatnu medalju osvojila je Austrijanka Viktorija Hadson rezultatom 64.62, hitac koji je bacila još u prvoj seriji. A bronzu je osvojila Norvežanka Mari-Terez Obst ličnim rekordom 63.50. Olimpijska šampionka iz Rio de Žaneira 2016. Sara Kolak iz Hrvatske završila je na tek 11. mestu, sa samo jednim ispravnim hicem 55.90.

Rimski Olimpiko je eksplodirao još jednom na Evropskom prvenstvu u Rimu. Tačnije još dva puta. Novo zlato za Italiju donela je Nadija Batokleti. Ona je bila najbolja u trci na 10.000 metara i to uz nacionalni rekord Italije 30:51.32. Drugo mesto osvojila je Holanđanka Dian Van Es uz lični rekord 30:57.24, a treće mesto i bronzana medalja pripala je Megan Kit iz Velike Britanije sa 31:04.77. Dugo je vodeća bila Slovenka Klara Lukan, ali je na kraju završila peta rezultatom 31:34.90.

A drugo zlato ove večeri za Italijane osvojio je Đanmarko Tamberi nebeskim skokom 2.37, što je novi rekord svetskih šampionata. Srebro i bronza pripali su Ukrajincima Vladislavu Lavskom sa 2.29, i Olehu Doroščuku 2.26.

Karsten Varholm potvrdio se kao vladar discipline 400 metara sa preponama. Treći put je osvojio titulu evropskog šampiona, i to rekordom evropskih šampionata. Norvežanin je pobedio u vremenu 46.98. Srebro je osvojio Italijan Alesandro Sibilio nacionalnim rekordom 47.50. Dok je bronzu osvojio Šveđanin Karl Bengstrem, takođe nacionalnim rekordom 47.94.

U konkurenciji dama u istoj disciplini zlatnu medalju osvojila je sjajna Holanđanka Femke Bol. I ona je poput Varholma postavila novi rekord evropskih šampionata 52.49. Sjajnu trku za Holandiju upotpunola je Katelijn Peters osvajanjem bronzane medalje rezultatom 54.37. Između njih dve našla se Francuskinja Luiz Maraval postavivši novi lični rekord 54.23.

Sjajno je bilo takmičenje u troskoku, a pobedio je Španac Žordan Alehandro Dijas Fortun. On je u petoj seriji skočio 18.18 što je novi rekord evropskih šampionata. Drugo mesto i srebrna medalja pripali su Pedru Pičardu iz nacionalni rekord 18.04, a treće mesto i bronza pripali su Francuzu Tomi Gogoi uz lični rekord 17.38.

Podeljene su medalje i kod desetobojaca. Estonac Johanes Erm osvojio je zlato uz učinak od 8.764 boda. Srebro je pripalo Norvežaninu Sanderu Skotajmu sa 8.635 bodova dok je treće mesto i bronzanu medalju osvojio Francuz Makenson Gleti sa 8.606 bodova.

Za kraj, u šlageru večeri, dame su se borile na 200 metara. I kao prethodne večeri i sada se najviše radovala Švajcarska. Muđinka Kambunđi osvojila je zlato rezultatom 22.49 i tako omogućila ovoj zemlji duplu krunu, pošto su došli do zlata i u muškoj konkurenciji.

Britanka Deril Neita sa 22.50, a treće mesto pripalo je Francuskinji Elen Pariso uz lični rekord 22.63.

Izvor: Sport klub