Dečak danima prodaje limunadu, proju i igračke za bolesnu mamu: Branki potrebno oko 100.000 evra



Projice, limunada, igračke, vafli, mafini i još mnogo toga može se pronaći na štandu dečaka starog 12 godina, koji u Bloku 37 na Novom Beogradu sve ove đakonije prodaje iz jednog razloga - da pomogne svojoj mami Branki da prikupi novac za lečenje tumora.

Branka Dejanović iz Beograda stara 44 godine ima sarkom mekih tkiva, a da bi se izborila sa tumorom, mora da ode na lečenje u inostranstvo – u Nemačku, za šta joj je potrebno od 90.000 do 100.000 evra.

Tumor je dijagnostikovan 2022. godine, i tada je operisana na neurohirurgiji Kliničkog centra Srbije. Operisana je opet godinu dana kasnije na Ortopediji na Banjici.

„Prvi put je postojala ta jedna, primarna neoperabilna promena iz koje je uzet deo za analizu. Nakon operacije sam imala tri ciklusa hemioterapije na leto 2022. i na jesen iste godine prvi put radioterapija na X nožu. Nakon druge operacije je urađena genetika koja je pokazala da terapije, bar u Srbiji nema, tako da nisam imala hemiotetapiju, ali sam od tada imala još četiri puta zračenja na X nožu, jer je druga operacija imala propust koji je za posledicu imao više recidiva i metastaze od avgusta 2023. do danas“, objašanjava naša sagovornica.

Lečenje bi, kaže, trebalo da nastavi u Nemačkoj, gde bi se za nju napravila peptidna vakcina, od tkiva njenog tumora, koja pomaže imunitetu da prepozna neprijatelja i uništi ga.

„Vakcina košta 67.000 evra, sa dodatnim troškovima koje pokriva fondacija Budi human oko 80.000 evra, a sveukupno, i sa troškovima smeštaja i ishrane, između 90.000 i 100.000. Kada se uplati ovih 67.000 počinje se sa proizvodnjom koja traje tri i po do četiri meseca, i onda se odlazi 10 puta i prima iz 10 doza“, navodi Branka.

Do tog prvog cilja, odnosno 67.000 evra, ostalo je još jako malo.

„Zbog slike koja je obišla internet, situacija sa donacijama se menja iz minuta u minut, pa ne znam tačno da kažem koliko je još potrebno, ali verujem da su u pitanju dani kada ćemo imati potreban iznos“, priča nam ona.

Na ideju došle drugarice starijeg sina

Branka oko sebe ima divne, humane ljude – male i velike, koji su nešto lepo u moru ružnog. Njen sinčić danima stoji za svojim štandom i učestvuje svim srcem u prikupljanju novca, a na tu ideju najpre su, priča nam Branka, došle drugarice njenog starijeg sina, koji ide u osmi razred.

„Za dan, dva su se organizovala i ostala deca, kao i mame koje su neumorno pravile limunadu, mafine, vafle, projice… Deca su dodala igračke, i neke divne komšinice su donirale nakit koji ručno izrađuju“, kaže naša sagovornica.

Tako se, dodaje, krenulo sa bazarima i sakupljanjem novca.

„Uglavnom se održavaju vikendom, kada je najviše dece i roditelja slobodno zbog drugih obaveza. Biće i ovog vikenda“, navodi ona.

U subotu će se bazar za Branku održati na Zemunskoj pijaci, u Bloku 37 ispred Maksija i na Mirijevskom marketu, a u nedelju ujutru na Kalenić pijaci.

Branki Dejanović možete pomoći slanjem SMS poruke sa sadržajem 1661 na 3030.