Šahovska prvakinja: Neću da nosim hidžab



Šahovski velemajstor Ana Muzičuk odbila je 2017. godine da igra u Saudijskoj Arabiji uz obrazloženje:

"Izgubit ću dvije titule svjetskog prvaka samo zato što ne želim da igram prema nečijim pravilima, odnosno ne želim da nosim hidžab i abaju i da se osjećam kao 'sekundarno biće'.

Uprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati. Neću da rizikujem svoj život i da moram nositi abaju cijelo vrijeme. Pokrivanje glave maramom na takmičenju u Iranu bilo je dovoljno."

U Saudijskoj Arabiji sve žene moraju nositi abaju, vrstu ogrtača koji ide od vrata do kraja nogu i navlači se preko druge odjeće.

"Za nekoliko dana ću izgubiti dvije svjetske titule, jednu za drugom. Zato što sam odlučila da ne idem u Saudijsku Arabiju. Odbijam da igram po posebnim pravilima, da nosim abaju, da budem u pratnji muškarca kako bih mogla da napustim hotel i kako se ne bih osjećala kao osoba drugog reda.

Pratiću svoje principe i neću se takmičiti na Svjetskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu, gdje bih za samo 5 dana mogla da zaradim više novca nego na desetinama drugih turnira zajedno. Sve je ovo vrlo ružno, ali najtužniji dio je što izgleda za to nikoga nije briga. Moja osjećanja su gorka, ali neću promijeniti svoje mišljenje."

Izvor: Radio Slobodna Evropa