Na čelu BIA ni godinu dana: Šta je prethodilo Vulinovoj ostavci



Aleksandar Vulin saopštio je da podnosi ostavku na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) navodeći da SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Podsetimo, 11. jula objavljeno je da se Vulin nalazi na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a SAD su mu "na teret" stavile umešanost u "organizovani kriminal, trgovinu narkoticima" i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, maligni uticaj u regionu".

Aleksandar Vulin je u saopštenju medijima naveo: „Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“. Kako je rekao, „uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti“.

Podsetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) ga je stavila na listu sankcionisanih, a u saopštenju je navedeno da je Vulin upleten „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“. Vulin je, kako su dodali tada, održavao „obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem“, kog su SAD ranije sankcionisale, „pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije“.

Naveli su u saopštenju i da su Vulinovi potezi „unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji“.

Vulin je, kako se navodi, koristio pozicije koje ima „za ličnu korist“, „uključujući i to da je umešan u lanac trgovine drogom“. „On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu na meti ovih sankcija“, navedeno je u objavi na sajtu Ministarstva.

Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su „angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi američkog ministarstva.

Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu, naveo je u julu podsekretar tog ministarstva Brajan E. Nelson.

Ove sankcije imaju za posledicu, kako je navedeno, zamrzavanje imovine koju sankcionisana osoba može da ima u SAD, ali podrazumevaju takođe i to da se građanima SAD ali i američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD – zabranjuje da obavljaju transakcije sa sankcionisanom osobom (osim ako nisu odobrene posebnom dozvolom OFAC-a ili izuzete iz odluke). Zabrana se odnosi na davanje bilo kakvih sredstava ili usluga u korist „blokirane“ osobe ili primanje bilo kakvih sredstava ili usluga od nje. Ukoliko bi do toga došlo, finansijske institucije i druga lica koja se bave takvim transakcijama sa sankcionisanom osobom, mogu trpeti sankcije i biće pokrenuti postupci, stoji u objavi.

Izvan očiju javnosti

Nakon toga, Vulina gotovo da nije bilo u javnosti, a mediji su pisali da je gotovo izvesno da će napustiti poziciju šefa BIA. List Danas je nedavno objavio da će na njegovo mesto doći neko iz redova naprednjaka dok će mesto zamenika direktora BIA pripasti SPS-u.

Vulin se javno pojavio sredinom septembra na obeležavanju godišnjice Operacije Halijard – manifestaciji koju je organizovala i Ambasada SAD. Predsednik Vučić je rekao da je Vulin dobio poziv, dok su iz Ambasade odgovorili novinarima da ga nisu lično pozvali da prisustvuje.

Podsetimo, Vulin je na čelo BIA stupio 2. decembra prošle godine, svečanom primopredajom dužnosti između njega i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čime su faktički zamenili pozicije.

Pre imenovanja za direktora Bezbednosno informativne agencije bio je ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu se našle na meti američkih sankcija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su sankcije SAD protiv direktora BIA njegova (Vučićeva) odgovornost jer „nije uveo sankcije Rusiji“.

„Da sam samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije“, rekao je Vučić u julu na Pinku.

Naveo je da sankcije „nemaju nikakve veze sa trgovinom oružjem ili drogom“. „On sa tim ima veze kao i svako ko je ministar policije ili direktor BIA. Ako dostave bilo kakvu relevantnu informaciju, mi ćemo procesuirati Vulina. Ali od toga nema ništa jer im je trn u oku situacija sa Rusijom“, rekao je tada Vučić.

Izvor: Danas, N1 Beograd