Miroslav Aleksić: Vučić, Toma i Šešelj nas vraćaju u najcrnje vreme devedesetih



Miroslav Aleksić: Vidim da Aleksandar Vučić u igru vraća stare očeve Tomu Nikolića i Vojislava Šešelja. Šešelj se vraća na velika vrata u politiku zajedno sa Tomom Nikolićem. To zapravo govori o svoj manipulaciji Aleksandra Vučića ovih 11 godina, koji je lažni Evropejac, lažni reformator, čovek koji je zapravo uvek bio radikal i sad se vraća ponovo na radikalska podešavanja. To je velika pretnja za Srbiju da se potroši sve ovo što smo dosad postigli, kako god da smo postigli, u smislu nekakvog, kakvog bilo napretka ka EU i uređenju društva, zato što čovek hoće da sve to prospe i ponovo vraća istu ekipu. On, Toma i Šešelj. 

Jedan od nosilaca liste Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić kaže da sva poskupljenja, u koje spada i ono struje i gasa koje je stupilo na snagu juče, pokazuju da trenutna vlast više nema odgovore na krizu i nema rešenja u budućnosti. Smatra da će se na predstojećim izborima birati između izvesnosti i neizvesnosti sa Aleksandrom Vučićem, "jer on ne može više od ovoga".

„Želim da se sa ovom vlašću završi na izborima, ali nisam siguran da će oni na to pristati“, navodi Aleksić u emisiji Iza vesti.

Istakao je da veruje u građane Srbije, „oni nose snagu, oni moraju da glasaju sa svima nama“.

Na pitanje koji su za opozicionu listu na kojoj se nalazi najvažniji izbori – parlamentarni, beogradski ili pokrajinski – ona kaže „apsolutno parlamentarni“.

„Pozivam građane da shvate koliki je značaj toga, jer vlada koja posle bude doneće odluku o ispunjenju zahteva protesta, borbi protiv korupcije. Ako pobede sadašnji nastaviće se sve kao do sada“, ukazuje.

Upitan protiv koga se takmiče na republičkim izborima, protiv Vučića ili SNS, on kaže „protiv Vučića, jer je on personifikacija SNS, on će nositi sve izborne grupe iako nije predsednik SNS, što je katastrofa, protivzakonito“.

Smatra da ako su, kako kaže, „građani odlučili da ustanu“, ni neravnopravni izborni uslovi, ni pritisci, zloupotrebe, krađa izbora, „neće sprečiti da pobedi jedna normalna Srbija“.

„Znam da u Srbiji postoji mnogo više ljudi koji neće potpasti pod taj pritisak“, ocenjuje i dodaje da „Vučić neće izgubiti vlast u Srbiji tako što niko za njega neće glasati, neće to biti dramatično velika razlika, ali verujem u svest građana Srbije, verujem da su se svi umorili od njega, čak i njegove pristalice“.

Na pitanje kada počinju zvaničnu izbornu kampanju, kaže da do juče nisu znali da će izbori biti raspisani i „nismo imali kad da se pripremimo“.

„Imamo te tehničke stvari, s obzirom da nam je koalicija široka, trenutno se bavimo prikupljanjem potpisa i predajom liste, do kraja vikenda ćemo to učiniti, pa krećemo u kampanju… Moraćemo da se podelimo u ekipe, da obiđemo što više gradova“, poručuje Aleksić.

On je pozvao Vučića na debatu, „ali on nije taj koji je spreman da se suoči“.

Upitan da li su unutar koalicije usaglasili programe, on navodi da su se saglasili oko ključnih stvari, a to su „ispunjenje zahteva protesta Srbija protiv nasilja, borba protiv korupcije i kriminala i uvođenje reda u pravosuđe i ekonomija i životni standard“.

„Ovaj savez je nastao organski iz parlamenta, pokazali smo da možemo da sarađujemo, i da budemo jedan ozbiljan tim“, kaže.

A na to ko je od njih lider, on navodi da je svako lider na svoj način.

„Srbiji ne treba lider, već sistem… Najvažnije je da imamo dogovor oko ključnih stvari, da vratimo poverenje građana Srbije“, ukazuje.

Na pitanje koja je granica njihovog neslaganja, ističe da su to „nijanse o kojima sad uopšte ne želimo da govorimo“.

„Srbija je danas u vanrednom stanju, danas ne možemo da govorimo o razlikama, jer za to nema uslova, u Srbiji vlada autokratski sistem, nemate gde da govorite o razlikama“, poručuje.

Na to da li su spremni da sarađuju sa desnom opozicijom, kaže da su spremni na maksimalnu saradnju u predizbornom procesu, odnosno na tehničku saradnju oko kontrole izbora, a posle će videti.

„Ne odbacujem saradnju ni sa kim ko je istinski protivnik ovog režima“, ističe.

Smatra da je prerano da izađu sa imenom potencijalnog premijera, a na to da li će SDS Borisa Tadića postati deo liste Srbija protiv nasilja, kaže da nije dobio informaciju da su prihvatili da budu deo koalicije.

„Može da se dogodi da nam priđu neke grupe građana sa lokala i neka udruženja, i to je to“, poručio je.

Izvor: N1 Beograd