Uzurpira nadležnosti Vlade, krši Ustav: Vučić trči s televizije na televiziju, crta, obećava…



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedelju dana pred kampanju za parlamentarne i lokalne izbore vodi partijsku kampanju. Iz BIROD-ija savetuju opoziciju da se zbog toga obrate Agenciji za borbu protiv korupcije. Uz partijsku kampanju Vučić, objašnjavaju profesori Pravnog fakulteta, ne prestaje da krši Ustav.

Izborna trka nije počela, a predsednik Srbije uveliko trči sa televizije na televiziju. Sa Javnog servisa stižu finansijska obećanja.

„Ide jednokratna pomoć od 20 hiljada dinara. Mi ćemo korisnicima socijalne pomoći napraviti način da uplatimo veću pomoć već pre kraja godine U javnom sektoru će biti značajno povećanja plata koje će biti dvocifreno“, rekao je predsednik Srbije na RTS.

„Prvo on radi ono što sve vreme radi, uzurpira nadležnosti Vlade Srbije koje su propisane Ustavom to je prvo, a postoji i onaj drugi sloj to je funkcionerska kampanja“, kaže profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

Kao funkcioner, čiji posao to nije, predsednik otvara fabrike, puteve, deli mamografe. Tek onako usput razračunava se sa opozicijom. Kada se vrati u studio sledi red uvreda, red samohvale, red zastrašivanja građana.

„Da oni pobede Srbija bi stala bila razorena“, poručuje s Pinka.

„Da upozorimo narod da će zemlju da vrate u prošlost, da će zemlju da razore i to su već jednom učinili, to nije pretpostavka pa da nagađate, to su već jedanput učinili, učinili bi to sa još razornijim posledicama verujte mi“, rekao je na TV Prva.

„Ni u jednoj ozbiljnoj demokratskoj državi takva vrsta retorike je nepojmljiva, ona bukvalno neprestano šalje poruku onim građanima Srbije čiji je on takođe predsednik da glas protiv postojeće vlasti jeste neka vrsta antidržavnog, što je zaista nezamisliva stvar u bilo kojoj ozbiljnoj državi“, dodaje profesor Jovanović.

Da ne morate da zamišljate predsednik crta, najčešće na Hepiju, jer se tamo najduže zadrži.

„Ima jedna stvar u kojoj su šampioni i to je jedini broj koji ćete na ovoj strani da vidite da je veći 25,9 nezaposlenost a mi 9,2“, rekao je Vučić.

A kad se napravi druga računica, vidi se sva moguća zloupotreba medija.

„Dok su predstavnici opozicije od početka godine imali zastupljenost u medijima oko 1100 minuta, a predsednik samo za pet pojavljianja ima preko 300 minuta, ono što je opoziciji trebalo da dobije dva i po meseca prostor na nacionalnim frekvencijama, predsednik je to imao samo u ovih pet dana“, objasnila je Jovana Đurbabić iz Crte.

I tu nije kraj. Kampanja tek treba da počne.

Izvor: N1 Beograd