Telekom postaje legalni centar buduće državne propagande: Šta donosi usvajanje novih medijskih zakona?



Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Dinko Gruhonjić smatra da usvajanje novih medijskih zakona znači da će "kompanija Telekom postati legalni centar buduće državne propagande", dok je novinar i urednik VIP News Miroslav Mikuljanac ocenio da će "posledice biti jezive".

Podsetimo, novim Zakonom o elektronskim medijima koji je na aktuelnoj sednici Skupštine Srbije predviđeno je da Telekom koji je u državnom većinskom vlasništvu može posredno preko ćerki firmi da osniva medije, što je bio slučaj i pre predloga novih zakona.

Gruhonjić koji je intezivno učestvovao u donošenju prve medijske strategije 2011. godine, podseća da se 2014. godine „teškom mukom izborilo za izlazak države iz medija“.

„Sada imamo situaciju da se taj osnovni princip krši, jer država novim medijskim zakonima želi da se vrati u vlasništvo nad medijima. Zapravo ona želi da legalizuje ono za šta svi znamo da postoji u praksi, a to je da država preko kompanije Telekom i te kako prisutna upumpavanjem velikih količina novca u medije, koji su dakle režimski“, objasnio je profesor za portal N1.

Prema njegovom mišljenju, to je „užasan pritisak koji će biti ozakonjen“.

„Ja mislim da će na prvom mestu kompanija Telekom postati legalni centar buduće državne propagande. Nama novinarima je jako teško da objasnimo da se ovo ne tiče samo nas i isključivo nas već se tiče slobode govora“, istakao je Gruhonjić.

Ukoliko se medijski zakoni usvoje u Skupštini Srbije, profesor ističe da „uz povratak države u medije nema nikakve sumnje da će nastupiti još gušći medijski mrak“.

„Potrebna je hitna reakcija i čitavog društva“

Mikuljanac ističe da je ubeđen da su delovi novog zakona, koji omogućavaju da Telekom bude vlasnik medija (posebno TV) „katastrofalni po Srbiju“.

„Njima se omogućava neverovatna koncentracija medijske, finansijske i političke moći u rukama jedne kompanije, a zapravo u rukama jednog čoveka“, ocenio je novinar za portal N1.

On ističe da je „potrebna hitna reakcija kako nadležnih tako i čitavog društva“.

„Ne znam da li Komisija za zaštitu konkurencije može već sada da se pozabavi ovim skandaloznim predlogom (ili je to možda u nadležnosti nekog drugog tela), ali očigledno je da je potrebna hitna reakcija i čitavog društva“, smatra Mikuljanac.

On ističe da će usvajanjem dva medijska zakona „posledice biti jezive“.

„Istiskivanje sa tržišta svih onih koji nisu povezani sa kriminalnim strukturama Aleksandra Vučića i SNS-a“, zaključio je Mikuljanac.

Vlada Srbije usvojila je predloge dva ključna medijska zakona – zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima, pre tri dana. Na današnjoj prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja poslanici Skupštine Srbije  će upravo razmatrati ova dva dokumenta.

Pre toga su iz nacrta zakona, nakon konsultacija sa OEBS-om, izbrisana dva sporna člana koja su kablovske emitere stavljala u podređeni položaj u odnosu na Regulatorno telo za elektronske medije.

U Medijskoj strategiji jasno stoji da država mora da izađe iz vlasništva u medijima.

Izvor: N1 Beograd