Išli smo putevima kineskih obećanja: Automobili nisu poleteli, šta je sa svinjskim papcima i pilećim nogicama



Državni vrh Srbije u Kini je bio i pre pet godina. I tada su potpisivali sporazume i najavljivali investicije. Išli smo putevima tada datih obećanja.

„Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina „nići će“ ogroman park na 320 hektara, park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija“, rekao je Siniša Mali u Pekingu pre pet godina.

I tako smo po saobraćajnim smernicama Siniše Malog iz 2018. skrenuli levo od Pupinovog mosta, ali od ogromnih stvari tu smo zatekli samo ogromne oranice i to sveže poorane. Od srpsko – kineskog industrijskog parka u Borči, koji je trebalo da se zove isto kao i most „Mihajlo Pupin“, ni traga.

Ne samo da na prostoru od 320 hektara nije niklo bukvalno ništa, već nije porušeno ni ono što je postojalo ranije. Stara i napuštena stočarska farma podseća na to da će ovde proći još godine dok se ne usele Simens, Samsung i Nokia.

Bile bi to tek tri od više od 1.000 visokotehnoloških kompanija koje bi ovde otvorile svoja sedišta, a time i više desetina hiljada radnih mesta. Mi smo od svih naišli na jedno –  fotelja na zgarištu.

U martu ove godine na Javnom servisu ministar finansija Siniša Mali pravdao se da je izgradnju industrijskog parka zaustavila korona. Ali, korona nam se desila 2020, a park je trebalo da počne da se gradi iste godine kada je njegova izgradnja u Pekingu i dogovorena – 2018.

Te je godine kineskog predsednika Si Đinpinga srpski predsednik zamolio:

„Znamo da radite prototipe letećih automobila, ajmo da pokušamo da nešto od toga napravimo i u Srbiji“, rekao je Aleksandar Vučić.

U nebo se od tada do danas otisnuo samo Vladimir Orlić i to u sklepanoj animaciji u okviru kampanje digitalna budućnost Srbije.

Baš kao što su Kinezi počeli da proizvode leteće automobile kod nas, tako smo mi u Kinu počeli da izvozimo svinjske papke i svinjske glave. Da li izvoze meso u Kinu, ako da koju vrstu mesa i konkretno izvoze li svinjske papke i glave? Na ta pitanja neke od najvećih mesnih industrija za N1 je odgovorile su ovako:

„Obaveštavamo vas da niko iz menadžmenta, ko bi Vama bio adekvatan za temu koju obrađujete, nažalost nije dostupan“, rekli su iz Neoplante.

„Juhor ne izvozi meso u Kinu“, saopšteno nam je.

„Ne. Mi ne izvozimo meso u Kinu“, poručuju iz „Matijevića“.

„Odgovor na vaše pitanje je ne“, kažu iz „Zlatiborca“.

Kako „ne“ kada je te 2018. delovalo da Dragan Marković Palma zna ono što mi ne znamo, te da je izvoz mesa u Kinu „gotova stvar“.

„I pogledajte šta je prodao Aleksandar Vučić – nogice od pileta koje mi ne jedemo u Srbiji. Svi da ustanete i pozdravite saradnju sa Kinom“, izjavio je Dragan Marković Palma u oktobru 2018.

Iz saradnje s Kinom izrodila se još jedna propala investicija – fabrika kineskih vakcina protiv koronavirusa čija je proizvodnja trebalo da počne u aprilu 2022.

„Ovo je veliki poduhvat za našu zemlju, proizvodićemo 30 miliona vakcina godišnje, a imaćemo kapacitet za 40 miliona vakcina“, rekao je Vučić u septembru 2021.

Od miliona ostali su samo milioni evra – 47, koliko je Srbija uložila u izgradnju fabrike. Danas u korov zarasla zvrji prazna. Od 180 ljudi koliko je trebalo da bude zaposleno, zatekli smo samo jednog čoveka koji biciklom obilazi i čuva zgradu. Kao da ima od koga.

Izvor: N1 Beograd