DRAŽA PETROVIĆ: Kako pobeći Grobaru s lopate



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Sigurno niste znali da su dva najveća genija civilzacije rođeni na isti datum. U rubrici “Dogodilo se na današnji dan” za 15. februar, naime, piše:

1564 – rodio se Galileo Galilej, jedan od najvećih genija civilizacije. Kako bi spasao život od Inkvizicije, morao je da poriče tvrdnje koje je tokom života iznosio, a legenda kaže da je na samrti izgovorio čuveno „Ipak se okreće!“, jer je verovao da se Zemlja okreće oko Sunca, u šta čak i danas retko ko veruje, posebno na društvenim mrežama.

1952 – rodio se Tomislav Nikolić, jedan od najvećih genija savremene civilizacije. Kako bi spasao život od Opozicije, jedne vrste moderene Inkvizicije, morao je da poriče tvrdnje koje je tokom radikalskog života iznosio (da mu je nije žao što je ubijen Ćuruvija i sllično), a legenda kaže da je i on jednog dana izgovorio čuveno „Ipak se okreće!“, pošto je shvatio da je Srbija heliocentrični sistem u kome se sve okreće oko Vučića. Pa je završio u nekom budžaku da ne smeta Vučiću, a iz budžaka su ga izvadili u zimu 2023, jer se među tim svetom veruje da grobar donosi Sreću.

„Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema s nogom“ – rekao je pred ubistvo Zorana Đinđića taj pomenuti Tomislav Nikolić, zvani Toma Grobar, a onda se pre šest godina desilo da Tomislav Nikolić, takođe pred smrt, ali pred svoju političku smrt, imao problema s nogom, i to nogom u zadnjicu.

Dakle, ako u idućih mesec ili dva vidite negde Tomislava Nikolića, podsetite ga da je i on pred svoju političku smrt imao problema sa nogom u zadnjicu. Šutnuo ga je lično Aleksandar Vučić, desnom nogom, pa umesto njega postao predsednik Srbije, dok je Nikolić postao predsednik kućnog saveta državne vile na Dedinju, u koju su ga udomili, da ne bi okolo svašta pričao o onoj osobi s desnom nogom.

Što naravno nije smetalo Aleksandru Vučića da šest godina kasnije izvadi Tomislav Nikolića iz turšije i najavi da će u predstojećoj kampanji naprednjaka učestvovati i jedan kiseli krastavac. Ili kako već sada može izgledati Tomislav Nikolić, ali videćemo. Moguće je da liči i na kiselli kupus ili ukiseljeni karfiol.

Vrlo je neobična okolnost da neko u odsudnu bitku na izborima 17. decembra pozove i čoveka kome u si-viju piše da je jedno vreme bio zaposlen kao tehnički rukovodilac preduzeća “Gradska groblja” u Kragujevcu.

- Moramo pozvati nekog ko donosi sreću! – zaključeno je na Glavnom orboru Srpske napredne stranke, a neko se setio da prema narodnom verovanju sreću donosi jedna osoba u crnom, koju kad vidite, treba da se uhvatite za dugme i zamislite želju.

U pitanju je naravno odžačar.

Međutim, nisu mogli da nađu nijednog odžačara koji bi pristao da govori na predizbornim mitinzima SNS, koliko god ga tražili, te su na internim konsultacijama rešili da pokušaju sa nekim drugim zanimanjem, sličnog imidža.

- Sem odžačara, u crno se jedino oblače grobari. Možda bi mogli da kao zamenu za odžačare angažujemo nekog grobara! Sreća verovatno neće primetiti da smo umesto odžačara angažovali grobara, bar to neće primetiti dok ne prođu izbori, a onda će biti kasno da se Sreća predomisli – zakjlučeno je na sednici Glavnog odbora SNS.

I onda je Aleksandar Vučić pozvao Tomislava Nikolića.

- Tomo, brate, treba nam za predizbornu kampanju neki odžačar, pa smo mislili da ti to budeš – kazao je Vučić.

- Ali, Aleksandre, ja nisam odžačar!? Otkud vam ta ideja? – kazao je Toma.

- Jeste, Tomo, ali Sreća neće ni primetiti da si ti grobar, jer se grobari i odžačari oblače isto. Drugo, nama časnim naprednjacima grobar donosi sreću, to se pokazalo još pre 11 godina kada si ti pobedio Tadića na izborima a ja posle pokupio kajmak. Možda nam sreću donese i sad! – objasnio mu je Vučić.

- Ma nemoj, a ono što si me pre šest godina šutnuo nogom u dupe, to da ti oprostim? – pitao je Toma, malko ljutito.

- Evo, izvini, neće se ponoviti – kazao je Vučić i dil je bio sklopljen.

I tako će pod sloganom “Od kolevke pa do groba sa vama će biti Toma”, naprednjaci nastupiti protiv liste “Srbija protiv nasilja”, mada bi naprednjačka lista mogla da se zove i “Srbija protiv naselja”, jer nema naselja u Srbiji koje nisu uspeli da unakaze svojim urbanističkim planovima i svežim graditeljskim idejama.

Opozicija dakle sada ima situaciju jer će morati celu kampanju da brine kako Grobaru pobeći s lopate, mada, ako se Sreća okrene, i naprednjaci će morati da brinu o tom problemu jer će Sreći pokušati da uvale jednog karijernog grobara kao zamenu za odžačara.

Što će Sreća kad tad primetiti.