Dejan Žujović: Ko je kriv?



Piše: Dejan Žujović

Krivi su Britanci. Bivši kolonijalni gospodari su ljuborno čuvali svoja naftna polja Iraka i Irana, ne misleći šta ostaje iza njih. 

Kriva je Evropa. Svoju hiljadugodišnju versku netrpeljivost želi da kompenzuje gledajući kroz prste svim rasnim nepodopštinama Izraela. 

Krivi su Jevreji. Ubedivši sebe da su izabrani narod. Niko im nije rekao da nisu ništa posebno. Nama su rekli. I svakom drugom narodu koji je pomislio slično.

Krivi su Arapi. Svoja nezamisliva bogatstva troše na lavove i naše k-rve, mesto da pomognu svojoj braći. Jedan saudijski šeik je mogao da odvoji mrvicu svog blaga i izgradi tom narodu škole, bolnice, vodovod i kanalizaciju. Ne bi osetio taj trošak. 

Krivi su Palestinci. Decenijama idu iz greške u grešku, poput nas. Žrtve su uspešno od sebe napravile negativca - suludim avionskim otmicama, bespotrebnim civilnim žrtvama. Radikalizacijom koja im se uporno vraća kao bumerang. 

Krivi su SAD i Rusija. Decenijama ti narodi im služe za potkusurivanje i naganjanje čiji je veći. Ne sećam se pokretanja nosača aviona kada je naš živalj proterivan i masakriran tokom martovskog progona 2004. 

Krivi su neznanje, indolentnost, površnost i ravnodušnost. Svih. Primitivizam i rasizam današnjih aktera. Koji ne razumeju da su dva genetski najsličnija moguća naroda. Semitskog porekla oba. 

Bog je jedan, zvao se Jahve ili Allah. Ali je i čovek jedan. I svaki život je važan i neponovljiv. Ne gubite ga zalud...

Izvor: Facebook profil Dejana Žujovića