Cena zatvora za dva miliona ljudi



Gideon Levy, Haaretz, 8.10.2023.
Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat
Peščanik.net, 9.10.2023.

Iza svega ovoga stoji izraelska arogancija. Ideja da je nama sve dozvoljeno, da nikada nećemo morati da platimo cenu ili budemo kažnjeni. Nastavićemo i dalje bez prekida. Hapsićemo, ubijaćemo, mučićemo, lišavaćemo prava, branićemo useljenike dok vrše pogrome, ići ćemo na Josefov grob, na Atnielov grob, na Ješuin oltar, a svi se nalaze na palestinskoj teritoriji, i naravno na Har HaBajit u istočnom Jerusalimu – više od 5 hiljada Jevreja samo tokom Sukota – pucaćemo u nevine, vadićemo oči i razbijati glave, proterivati, otimati, pljačkati, izvlačiti iz kreveta, etnički očistiti i naravno nastaviti sa užasnom blokadom Gaze – i biće sve u redu.

Opasaćemo krug oko Zapadne obale čiji je podzemni zid koštao tri milijarde šekela i bićemo bezbedni. Oslonićemo se na genijalce iz obaveštajne jedinice 8200 i agente Šabaka koji sve znaju, i oni će nas već na vreme upozoriti. Prebacićemo pola vojske sa Zapadne obale u Havaru, kako bismo zaštitili ludačko buncanje poslanika Cvija Sukota iz Religioznog cionizma i naseljenike i sve će biti u redu, i u Havari i u kibucu Erez. Ali pokazalo se da se čak i najsofisticiranija i najskuplja prepreka može relativno lako probiti buldožerom kada postoji jaka motivacija. Eto, moguće je preći arogantno zamišljenu prepreku biciklima i skuterima, uprkos milijardama koje su u to utrošene, uprkos svim poznatim stručnjacima i građevinskim preduzetnicima koji su se na njenoj izgradnji obogatili.

Mislili smo da ćemo nastaviti da maltretiramo Gazu, da joj dobacimo tu i tamo mrvice olakšice u vidu par hiljada dozvola za rad u Izraelu, što je kap u moru, uslovljenih dobrim ponašanjem, i da ćemo je i dalje držati zatvorenu. Sklopićemo mir sa Saudijskom Arabijom i sa Ujedinjenim Emiratima – i Palestinci će biti zaboravljeni, dok ne nestanu, kao što to nemali broj Izraelaca želi. Zatvorićemo još hiljade Palestinaca, neke i bez suđenja, većina su politički zatvorenici; i nećemo pristati da razgovaramo o njihovom oslobađanju ni nakon decenija boravka u zatvoru. Kazaćemo da će zatvorenici samo silom videti slobodu. Mislili smo da ćemo moći i dalje bahato da odbijamo svaki pokušaj političkog rešenja samo zato što nam ne odgovara da se time bavimo i da će tako moći da bude zauvek.

Još jednom je dokazano da to nije slučaj. Nekoliko stotina naoružanih Palestinaca je probilo granicu i ušlo u Izrael na način za koji nijedan Izraelac nije mislio da je moguć. Nekoliko stotina naoružanih Palestinaca je dokazalo da nije moguće zauvek držati dva miliona ljudi zatvoreno, a da se za to ne plati strašna cena. Kako je zastareli palestinski buldožer probio ogradu, najpametniju od svih ograda, tako je pocepao i izraelsku aroganciju i samozadovoljstvo. Rasturio je svaku pomisao da je dovoljno napasti i slomiti Gazu ubilačkim dronovima i prodavati ih polovini sveta u ime bezbednosti.

Izrael je u subotu zatekao prizor kakav nikada ranije nije video: palestinska vojna vozila patroliraju njegovim gradovima, a biciklisti iz Gaze ulaze kroz njegove kapije. Ove slike bi morale da prekinu aroganciju. Palestinci u Gazi su odlučili da su spremni da se žrtvuju za slobodu. Da li će biti koristi od ovoga? Ne. Da li će Izrael izvući pouku? Ne.

Već u subotu su govorili o brisanju čitavih delova Gaze, o okupaciji Zapadne obale i o kažnjavanju Gaze „kao nikada do sada“. Ali od 1948. Izrael ni za trenutak nije prestao da kažnjava Gazu; 75 godina zlostavljanja, a opet je čeka najgore. Pretnje da će „Gaza biti sravnjena sa zemljom“ dokazuju samo jedno: ništa nismo naučili. Arogancija će ostati uprkos ogromnoj ceni.

Binjamin Netanjahu snosi veliku odgovornost za ono što se dogodilo i mora za to platiti, ali ovo nije počelo sa njim niti će se sa njim završiti. Sada treba liti gorke suze za izraelskim žrtvama, ali treba plakati i nad Gazom – čiji su stanovnici većinom izbeglice koje je stvorio Izrael i koja nikada nije doživela nijedan dan slobode.