Na balkonu za šampione nije bilo mesta za devojke koje su osvojile zlato i srebro



Piše: Tamara Dragović

Srebro odbojkašica na Evropskom prvenstvu i svetsko zlato Ivane Vulete izgleda nisu dovoljan uspeh da im ispred Starog dvora zahvalimo.

Potpuno zaslužen doček priređen je sinoć tradicionalno na balkonu Starog dvora. S njega su nam se na podršci zahvalili košarkaši, basketaši i Novak Đoković.

Bilo je i suza i pesme, baš kako i priliči najvećima. Ali mi nismo pokazali veličinu, jer je balkon ipak bio mali za SVE one kojima je sinoć trebalo da aplaudiramo.

Da li zbog kratkog sećanja, od kojeg često bolujemo, tek odbojkašice koje su početkom ovog meseca osvojile srebro na Evropskom prvenstvu i Ivana Vuleta koja je pre svega tri nedelje osvojila dugo čekano svetsko zlato – nisu ni pomenute.

Srebrne odbojkašice nisu u zemlji, jer im taj uspeh nije obezbedio plasman za Olimpijske igre. One se u Kini bore za olimpijsku vizu.

Pa i zbog toga, čini se, dužni smo im jedno veliko HVALA. Baš kao i Ivani Vuleti koja se sprema za finale Dijamantske lige.

Zaslužile su bar priliku da nam se sa balkona obrate video-porukom. Osokolila bi i njih u Kini i Americi podrška nas koji tako zdušno navijamo i radujemo se svakom njihovom uspehu.

Neki "maliciozniji" među nama rekli bi da smo sinoć pokazali da se samo muški uspesi broje. Ja ipak optimistički verujem da nismo postali toliko mizogina nacija. Ali volela bih da čujem koji je izgovor za sinoćni propust?!

A teško je smisliti izgovor za takvo nepoštovanje uspeha reprezentacije koja je osvojila sve što se osvojiti može, osim olimpijskog zlata. Valjda će posle Pariza "zaslužiti" da im na tome zahvalimo.

A ako Ivani Vuleti ne zahvalimo ni posle Olimpijskih igara u Parizu, koje će biti čak pete na kojima brani boje naše zemlje, onda nam ni izgovori više nisu potrebni.

Do tada, možda za devojke nije bilo mesta na balkonu, ali sva je sreća pa znaju dobro da "kuvaju". Sigurna sam da neće “preskočiti“ balkon posle Olimpijade.

Izvor: RTS