I kad se polaže zakletva, i kad se donose teške odluke: Radoičić uvek podrška Vučiću



Kosovske vlasti počele su da objavljuju snimke iz manastira Banjska. Od sinoć do sada pojavila su se dva snimka, jedan kako naoružani ljudi beže iz manastira dok se na njih puca i drugi u kojem se, kako kažu u Prištini, u porti manastira vidi Milan Radoičić.

Neformalni gospodar severa Kosova koji se, prema tvrdnjama kosovskih vlasti, vidi na snimku u manastiru Banjska u uniformi i naoružan, potpredsednik je Srpske liste.

„Zbog ovog ukupnog dešavanja oko manastira Banjska i posledica koje će biti, ja mislim da je najodgovorniji predsednik Republike, koji je godinama tolerisao kriminalne aktivnosti tih lica, koji je verovao tim licima, sedeli su pored njega, koji je sliku o Kosovu sticao na osnovu tih ljudi“, rekao je nekadašnji načelnik VOA Momir Stojanović.

Od 2021. godine Radoičić je pod američim sankcijama. „Puneći džepove korupcijom i krađom, korumpirani su i imaju korozivni efekat na zajednice oko sebe – podrivaju demokratiju i uskraćuju zemljama vitalne resurse radi sopstvene dobiti“, navela je i Velika Britanija kada je prošlog decembra uvela sankcije trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću, Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću.

Nekoliko meseci pre te odluke Radoičić se vratio na Kosovo.

„Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje, mom narodu na severu i mojim Srbima samo da kažem i onima drugima – tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači“, poručio je Radoičić u julu 2022.

Milan Radoičić gotovo uvek je podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kada polaže zakletvu sa balkona u Narodnoj skupštini i kada se donose teške odluke o Kosovu. Predsednik Vučić stajao je u odbranu Radoičića, gotovo uvek, do sada.

„Milan Radoičić je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima ne mora mnogo da se ponosi, sa kojima niko od nas nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice. On je danas, juče, do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O Milanu Radoičiću čuli smo od Olivera Ivanovića još 2018 godine. Posle ubistva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, raspisan je nalog za hapšenje Milana Radoičića. U martu 2021. taj nalog povučen je bez ikakvog zvaničnog objašnjenja

„Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava, iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu. To nemojte citirati, neka ostane samo na ovome, zato što direktno mu dajem priliku da me pominje. Ne, ne zapamtite, to ćete imati jednom to je taj kriminalac“, pričao je Oliver Ivanović.

Često je Radoičiću i kao funkcioneru liste koju podržava Srpska napredna stranka zabranjeno da boravi na Kosovu, pa su se pojedini izborni rezultati slavili bez njega, ali je nikada nije zaboravljen.

Izvor: N1 Beograd